Podkast

Nord-Norge i verden

Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken ved SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Unni Pedersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Karlsen.

SISTE

Hør mer her
Hadselordf

Mangler barnevakter – ikke vilje til makt og innflytelse

Hva kan gjøres for å oppnå reell likestilling i toppledelsen i kommunene? Programleder Stein Vidar Loftås ringer ordfører Aina Johanne Nilsen i Hadsel kommune for å finne svar. Hun er 25 år gammel, og dermed den yngste ordføreren i Nord-Norge.

I skyggen av amazon

I skyggen av Amazon

Nettbutikk-giganten Amazon rykker inn i Sverige – og Norge står for tur. Hva vil konsekvensene bli i Nord-Norge? Gjester er førsteamanuensis Anders Hauge Wien fra Handelshøgskolen ved UiT i Tromsø, bransjedirektør Ingrid Thinn Bjerke i hovedorganisasjonen Virke og senterleder Veronica Evertsen ved Nerstranda Senter.

Torskefiskkonf2020 nniv

2021: Et skjebneår for torskefisken

MSC-sertifikatet for norsk torsk og hyse er i fare. I tillegg er det stor usikkerhet knyttet til konsekvensene av Brexit og koronakrisen. For å fortelle mer om utsiktene for torskefisken i 2021 har programleder Stein Vidar Loftås fått med seg Renate Larsen, administrerende direktør i Sjømatrådet og Runa Haug Khoury, direktør for bærekraft i Aker BioMarine.

Usa nniv 2020 comp

Trump eller Biden: Hva betyr presidentvalget for Nord-Norge?

3. november skal amerikanerne velge president. Blir Donald Trump gjenvalgt, eller får Joe Biden tilliten? Og har det betydning for Nord-Norge hvem som er president i USA? Gjester er førsteamanuensis i internasjonale studier ved Bjørknes høyskole, Hilde Eliassen Restad og førsteamanuensis i Jus og økonomi ved UiT – Norges arktiske universitet, Ole Egil Andreassen.

Makro 2 shv sq

Lave renter i flere år?

Hvorfor er styringsrenten så lav? Hvilke verktøy har Norge fortsatt tilgjengelig om koronakrisen lammer samfunnet igjen? Gjest er analytiker Tina Williams Norden ved SpareBank 1 Nord-Norge Markets.

Sameksistens1

Kampen om havrommet

Norge er en havnasjon, og store deler av inntektene våre kommer fra havet. Nå vender stadig flere næringer blikket til havs. Men hvordan prioriterer man hvem som skal benytte havrommet? Gjester er fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen og direktør for Senter for hav og Arktis, Jan-Gunnar Winther.

Makro shv sq

Krise og vekst i finansmarkedene

Hva betyr koronakrisen for finansmarkedene? Hva påvirker utviklingen – og hva kommer til å skje fremover? Gjester er rentemegler Jon Christoffersen og valutamegler Tina Williams Norden. Begge jobber ved SpareBank 1 Nord-Norge Markets.

Nniv 5 G sq

5G i Nord-Norge

I år gikk startskuddet for 5G-utbyggingen i Norge, og innen få år skal hele landet ha tilgang. Men hva er egentlig 5G og når starter utbyggingen i nord? Gjester i denne episoden er informasjonssjef i Telia, Ellen C. Scheen, og daglig leder i LAB Nord-Norge, Kjetil Robertsen.

Sparing kbnn

Økt sparing under koronakrisen

Da koronakrisen rammet Nord-Norge begynte folk å spare mer. Hvorfor det? Og hvorfor er det forskjeller i sparevanene mellom folk i Nord-Norge og resten av landet? I denne episoden møter du Signe Kilskar, forsker ved Kunnskapsparken i Bodø – og Ronni Møller Pettersen, konserndirektør Innovasjon og marked i SpareBank 1 Nord-Norge.

Mona saab

Ny president for kriserammet reiseliv

Mona J. Saab ble i slutten av mai valgt til ny president i NHO Reiseliv – en bransje som er snudd opp ned av koronakrisen. Men hvem er hun egentlig? Og hvordan ser fremtiden til reiselivet i Norge ut?

S02e18 sq1

Er hjemmekontor den nye normalen?

Er hjemmekontor den nye normalen? Hva betyr dette for effektiviteten – og hva med offentlige arbeidsplasser? Programleder Stein Vidar Loftås tar en prat med distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland, sjefforsker Nils Brede Moe ved Sintef og utviklingssjef Rune Haddal i Alta-firmaet SmartDok AS.

Brita staal klima 1

Klimaspesial: Klimarisiko i Nord-Norge

Er næringslivet i Nord-Norge rigget for å håndtere klimaforandringene? I denne fjerde og foreløpig siste klimaspesialen av Nord-Norge i verden møter du spesialist på klima- og bærekraftsstrategier ved kunnskapsbedriften Salt, Brita Staal. Staal er også hovedforfatter av rapporten Kunnskapsbanken for Nord-Norge publiserte tidligere i sommer om nettopp klimarisiko i Nord-Norge.

Klimaepisode3

Klimaspesial: Kan påvirke finansiell stabilitet

Norges Bank mener klimarisiko i fremtiden kan påvirke finansiell stabilitet, mens SpareBank 1 Nord-Norge ikke utelukker å stille klimakrav til lånetakere. Gjester er direktør for analyse i Norges Bank, Sindre Weme, og konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge, Liv Bortne Ulriksen.

1592889606662 308af7496823f82a6101b224432194fb

Klimaspesial: Merker klimaforandringene godt

Hva er klimarisiko og hvordan vil klimaforandringene påvirke næringslivet i Nord-Norge? Dette er temaet for fire episoder av Nord-Norge i verden. Gjest i denne episoden er Turid Grotmoll, administrerende direktør i forsikringsselskapet Fremtind og styreleder i Finans Norge.

1592434074666 215bda5e6ce72131b6e159c4fc91f922

Klimaspesial: Hva er klimarisiko?

Hva er klimarisiko og hvordan vil klimaforandringene påvirke næringslivet i Nord-Norge? Dette er temaet for de neste fire episodene av Nord-Norge i verden.

Gjest i denne episoden er Kristin Halvorsen, direktør ved CICERO Senter for klimaforskning.