Podkast

Nord-Norge i verden

Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Karlsen.

SISTE

Hør mer her
S03e41b 500

Økonomi på helsa løs

Økonomi og mental helse henger tett sammen. Det vet Torgrim Sollid alt om.

S03e40b 500

De unge inviterer til handling

I denne episoden får du høre prosjektleder Ingvild B. Kielland legge frem hovedfunnene fra perspektivmeldingen Unge stemmer. Deretter tar Gard Lehne Borch Michalsen en samtale med Jørgen Bunk Olsen, Vilde Elfrida Gamst, Dag Rune Olsen og konserndirektør i SpareBank 1 Nord-Norge, Liv B. Ulriksen.

S03e39 500

Konjunkturbarometer for Nord-Norge 2021

Gjester er konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge, Liv B. Ulriksen, konserndirektør for bedriftsmarked, Trude Glad, og konserndirektør for innovasjon og forretningsutvikling, Bjørn Tore Markussen.

S03e36b 500

Klimaforandringer i nord

Hva betyr klimaforandringene for Nord-Norge? Gjester er professor Trude Storelvmo ved Universitetet i Oslo og Handelshøgskolen, Nord universitet, og fagleder for fremtidsrettede kystsamfunn i kunnskapsbedriften Salt, Malin Jacob.

S03e35c500

Klart for Agenda Nord-Norge

Om én måned er det klart for årets Agenda Nord-Norge. Gjest er redaktør for Kunnskapsbanken for Nord-Norge, Jeanette Gundersen.

S03e34c500

Hva vil en ny regjering bety for Nord-Norge?

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har startet forhandlinger om å danne ny regjering. Hva vil en ny regjering bety for Nord-Norge? Gjest er sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg.

S03e33b 500

Hva betyr renteøkningen for deg?

Norges Bank har økt styringsrenten til 0,25 prosent. Hvorfor økes renten? Hva betyr det for deg og meg? Og hva er egentlig en styringsrente? Gjester er Jon Christoffersen og Linda Tofteng Eliassen.

S03e32b500

Den første sysselmesteren

Det har vært et krevende år på Svalbard. Sysselmester Lars Fause er likevel optimist.

S03e31b500

Hvilken betydning har Sametinget i 2021?

Mandag 13. september er det valg til Sametinget. Hvilken betydning har Sametinget i 2021? Gjester er forsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning og sametingspresident Aili Keskitalo.

S03e30 2 500

Det nordnorske valget

13. september er det stortings- og sametingsvalg. Gjest i denne episoden er valgforsker Jonas Stein fra UiT Norges arktiske universitet.

S03e29 2 500

Innovative lag og foreninger i nord

Hvordan står det egentlig til med frivilligheten i Nord-Norge etter halvannet år med pandemi? Gjester er forsker Daniel Arnesen og daglig leder i TUIL, Are Bessesen.

S03e28c

Netthandel-suksess med papirbøker

Er det en fremtid for en nettbokhandel som selger papirbøker i 2021? Tromsøgründer Arne-Morten Willumsen og Lasse Brurok i Bookis er ikke i tvil.

Matfra2

Nasjonale ambisjoner for lokal mat

Gründer Mariann Solaas fra Harstad har store ambisjoner for Matfra.no – en digital markedsplass for kortreist mat.

Heianordnorge2 500

Heia Nord-Norge!

6 av 10 bedrifter i Nord-Norge mener det er vanskelig å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Det vil gründer Kjartan Ridderseth og Heia Nord-Norge gjøre noe med.

Podcast nn i verden original

Klimarisiko tilbake i fokus

I denne episoden tar vi for oss hovedfunnene om klimarisiko fra Forventningsbarometer for Nord-Norge. Gjester er administrerende direktør i Dahl Fiskeri, Richard Larsen, administrerende direktør i Nordland Betong, Tore Mosand, og konserndirektør bedriftsmarked ved SpareBank 1 Nord-Norge, Trude Glad.

Vidar

Lokale investeringer og fremtidstro

I denne episoden tar vi for oss hovedfunnene for offentlig sektor fra Forventningsbarometer for Nord-Norge. Gjester er kommunedirektør i Fauske kommune, Ellen Beate Lundberg, fylkesrådsleder i Nordland fylkeskommune, Tomas Norvoll, og konserndirektør bedriftsmarked ved SpareBank 1 Nord-Norge, Trude Glad.

Forventninger2021 500

Forsiktig optimisme i Nord-Norge

Det er forsiktig optimisme blant næringslivsledere i Nord-Norge. Gjester er Roy B. Nilssen, Arne Kjell Nyheim og Trude Glad.

Mangfold2

Manglende mangfold i samfunnsdebatten

Mediene skal speile samfunnet, men det er lettere sagt enn gjort. Hvordan påvirker dette samfunnsdebatten i Nord-Norge? Gjester er nyhetsredaktør i Helgelendingen, Marit Almendingen, og kommunestyrerepresentant for SV i Hadsel kommune, Nilofar Nori.

Eierskap insta FISK1

Kvinnelig eierskap i fiskeriene

Sisilie Skagen Johnsen fra Andenes er skipper på egen båt, og rådgiver Signe Kilskar i KPB har sett nærmere på hvem som skaper verdier i fiskeri- og oppdrettsnæringen i Nord-Norge.

Hjemflytterne2

Hjemflytterne

Er flyttestrømmen ut fra Nord-Norge i ferd med å snu, eller er det bare tilfeldigheter? Og hva kan nordnorske kommuner gjøre for å øke tilflyttingen? Gjester er Siri Beate Arntzen og Kristin Amundsen.

Vidar

Boligpriser til glede og besvær

Mens boligprisene i byene går rett gjennom taket, er det nærmest umulig å få lån til å bygge nye boliger i distriktene. Gjester er forskningssjef i Housing Labs, Erling Røed Larsen, ordfører i Berlevåg kommune, Rolf Laupstad og administrerende direktør i Husbanken, Osmund Kaldheim.

Kultur6

Overlever kulturen koronakrisen?

Koronakrisen har rammet kulturnæringen hardt, og usikre støtteordninger har gjort fremtiden usikker for mange aktører i Nord-Norge. Gjest er Violet Road-vokalist Kjetil Solberg.

Msc 1 500

MSC-sertifisering faller i fisk

Norge mister sin MSC-sertifisering for torsk og hyse innenfor 12 nautiske mil. Det kan bety lavere pris og etterspørsel. Gjester er senior manager i PwC, Ragnhild Dahle Heen, fagdirektør i Havforskningsinstituttet, Geir Huse, og leder i Norges Kystfiskarlag, Annsofie Kristiansen.

Freyr2 500

Milliardsatsing på batterifabrikk

Om kort tid starter byggingen av Norges første batterifabrikker i Mo i Rana. Bak storsatsingen står selskapet Freyr. Men hvorfor batteriproduksjon i Nord-Norge? Gjest er grunnlegger og arbeidende styreformann i Freyr, Torstein Dale Sjøtveit.

Eierskap insta1 500

35.000 aksjeeiere i nord

35.000 personer i Nord-Norge eier nå aksjer – og mange av aksjeeierne er under 30 år. Hva driver denne utviklingen, og hva betyr det for nordnorsk eierskap? Gjester er daglig leder i AksjeNorge, Kristin Skaug, og rådgiver i Kunnskapsparken Bodø, Signe Kilskar.

Nynormal 1 inst 500

Veien til den nye normalen

Hvordan blir veien tilbake fra pandemien – og hva er egentlig den nye normalen? Gjest er direktør for samfunnsøkonomi i NHO, Øystein Dørum.

Kb kompetanse 600

Får ikke tak i kvalifisert arbeidskraft

Bedrifter i Nord-Norge får ikke tak i kvalifisert arbeidskraft. Hvorfor utdannes ikke flere med kompetansen næringslivet etterspør? Gjester er regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik, og påtroppende rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen.

Korona2 600

Hvor lenge vil pandemien vare?

Over ett år har gått siden pandemien snudde verden på hodet. Men når kan vi vende tilbake til en mer normal hverdag? Gjest er professor i medisinsk mikrobiologi, Ørjan Olsvik.

Kb3 insta 600

Håper fjernarbeid gir distrikts-vekst

Hvordan kan fjernarbeid løfte distriktskommunene i Nord-Norge? Bø kommune tar grep, og merker allerede effekten. Gjester er næringssjef Kine Johnsen og daglig leder i Framsikt AS, Halvor Walla.

Kb2 insta 400

Det paradoksale arbeidsmarkedet

I denne episoden av Nord-Norge i verden ser vi på arbeidsmarkedet i Nord-Norge – snart ett år etter at pandemien rammet oss. Gjester er Regiondirektør i NAV, Grete Kristoffersen, og divisjonsdirektør for næring og kompetanse i Troms og Finnmark fylkeskommune, Børre Krudtå.

Kb1 liten

Hovedfunn fra Konjunkturbarometer for Nord-Norge

Et nytt Konjunkturbarometer for Nord-Norge er lansert, og i denne episoden av Nord-Norge i verden får du de viktigste funnene. Gjester er konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge, Liv Ulriksen, og seniorrådgiver ved Kunnskapsparken Bodø, Rune Finsveen.

Klima 2021 cover1 600

Klima i hvert bygg – og kjøretøy

Hvor viktig er boliger og næringsbygg for klimaomstillingen? Og er kravene til omstilling i bilbransjen realistiske? Gjester er forsker Clara Good ved UiT Norges arktiske universitet og Bjørn A. Solstad i Teknisk Bureau.

Klima1 liten600

Klimaomstilling og innkjøpsmakt

Hvordan står det egentlig til med klimaarbeidet i offentlig sektor i Nord-Norge? Og hvordan brukes innkjøpsmakten til å påvirke lokalsamfunnet? I denne episoden møter du forsker Brita Staal fra kunnskapsbedriften Salt, miljørådgiver Magnus Vestrum i Trondheim kommune og miljørådgiver Marte Melnes i Bodø kommune.

S03e02 800

Optimisme i kriserammet reiseliv

Selv om turistene uteblir og inntektene stuper er det mange aktører som likevel ser lyst på fremtiden. Gjester er reselivsgründer Vegard Berge Uglebakken fra Alta og eier og gründer av opplevelsesbedriften Tromsø Villmarkssenter, Tove Sørensen.

Konspirasjons repost LITEN

De farlige konspirasjonsteoriene (REPOST)

I denne episoden møter du Norges fremste ekspert på konspirasjonsteorier, professor Øystein Sørensen. Han åpner døren til en verden av mistro, rykter, latter – og folkemord.

Kda repost1 400

En seriegründers suksessoppskrift (REPOST)

I denne episoden deler seriegründer Kim Daniel Arthur sin suksessoppskrift, forteller om nedturer og oppturer – og hvorfor han mener begrensning av skjermtid for barn er rart.

Urix2 mini

Romjulsprat: Ine Eriksen Søreide

I 10 år bodde Ine Eriksen Søreide i Tromsdalen – før lederverv i Høyre førte henne til Østlandet. Hør vår romjulsprat med utenriksministeren hvor hun snakker om ungdomsårene i Tromsø, hvorfor Nord-Norge er så viktig for Norge som nasjon – og hvorfor hun sprengte en kilo dynamitt midt i Tromsø sentrum i 1994.

Hma liten

2021: Økonomi og forventninger

Hva kan vi forvente av økonomien i 2021? I denne episoden ser vi inn i det nye året og diskuterer makroøkonomi, renter, valutakurser og handelskriger. Gjest er sjeføkonom Harald Magnus Andreassen fra SpareBank 1 Markets. Programleder er Stein Vidar Loftås.

Paalfrisvold 400

2021: Brexit og sikkerhetspolitikk i nord

Hvorfor er det nødvendig å øke antall militærøvelser i Nord-Norge i 2021? Og hva med Brexit og Nord-Norge? Gjester er utenriksminister Ine Eriksen Søreide og ansvarlig redaktør i Europeiskpolitikk.no, Paal Frisvold.

Podkast jonas stein mini

Vil teste gratis barnehage i distriktene

Gratis barnehage og SFO i distriktene? Og hva med førerkort til 16-åringer? Nord-Norge i verden fokuserer i denne episoden på forslagene fra demografiutvalget. Gjest er Jonas Stein, som er ett av medlemmene i utvalget. Stein er til daglig førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet.

Barometer2020x

Hvorfor flytter så mange unge fra Nord-Norge?

Kunnskapsbanken for Nord-Norge har gjennom Barometer 2020x spurt unge voksne i Nord-Norge om hva som er positivt og negativt med livet i nord. Gjester er prosjektleder for Barometer 2020x, Ingvild Brox Kielland, professor ved institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Jens Kjeldsen og kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Narvik kommune, Tina Denstad.

Nettsikkerhet liten

Slik unngår du å bli lurt på nett

Hvordan unngår du å bli lurt på nett? Hva gjør du om svindlerne greier å lure deg? Programleder Stein Vidar Loftås har med seg Thomas Paulsen, fagansvarlig for informasjonssikkerhet i SpareBank 1 Nord-Norge og Trude Talberg-Furulund, seniorrådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring.

Forventning liten

Dette tror næringslivslederne om framtiden i nord

Forventnings­barometeret for Nord-Norge ble lagt frem 20. november. I denne episoden oppsummerer konserndirektør Trude Glad i SpareBank 1 Nord-Norge hovedfunnene fra Forventningsbarometeret.

Hadselordf

Mangler barnevakter – ikke vilje til makt og innflytelse

Hva kan gjøres for å oppnå reell likestilling i toppledelsen i kommunene? Programleder Stein Vidar Loftås ringer ordfører Aina Johanne Nilsen i Hadsel kommune for å finne svar. Hun er 25 år gammel, og dermed den yngste ordføreren i Nord-Norge.

I skyggen av amazon

I skyggen av Amazon

Nettbutikk-giganten Amazon rykker inn i Sverige – og Norge står for tur. Hva vil konsekvensene bli i Nord-Norge? Gjester er førsteamanuensis Anders Hauge Wien fra Handelshøgskolen ved UiT i Tromsø, bransjedirektør Ingrid Thinn Bjerke i hovedorganisasjonen Virke og senterleder Veronica Evertsen ved Nerstranda Senter.

Torskefiskkonf2020 nniv

2021: Et skjebneår for torskefisken

MSC-sertifikatet for norsk torsk og hyse er i fare. I tillegg er det stor usikkerhet knyttet til konsekvensene av Brexit og koronakrisen. For å fortelle mer om utsiktene for torskefisken i 2021 har programleder Stein Vidar Loftås fått med seg Renate Larsen, administrerende direktør i Sjømatrådet og Runa Haug Khoury, direktør for bærekraft i Aker BioMarine.

Usa nniv 2020 comp

Trump eller Biden: Hva betyr presidentvalget for Nord-Norge?

3. november skal amerikanerne velge president. Blir Donald Trump gjenvalgt, eller får Joe Biden tilliten? Og har det betydning for Nord-Norge hvem som er president i USA? Gjester er førsteamanuensis i internasjonale studier ved Bjørknes høyskole, Hilde Eliassen Restad og førsteamanuensis i Jus og økonomi ved UiT – Norges arktiske universitet, Ole Egil Andreassen.

Makro 2 shv sq

Lave renter i flere år?

Hvorfor er styringsrenten så lav? Hvilke verktøy har Norge fortsatt tilgjengelig om koronakrisen lammer samfunnet igjen? Gjest er analytiker Tina Williams Norden ved SpareBank 1 Nord-Norge Markets.

Sameksistens1

Kampen om havrommet

Norge er en havnasjon, og store deler av inntektene våre kommer fra havet. Nå vender stadig flere næringer blikket til havs. Men hvordan prioriterer man hvem som skal benytte havrommet? Gjester er fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen og direktør for Senter for hav og Arktis, Jan-Gunnar Winther.

Makro shv sq

Krise og vekst i finansmarkedene

Hva betyr koronakrisen for finansmarkedene? Hva påvirker utviklingen – og hva kommer til å skje fremover? Gjester er rentemegler Jon Christoffersen og valutamegler Tina Williams Norden. Begge jobber ved SpareBank 1 Nord-Norge Markets.

Nniv 5 G sq

5G i Nord-Norge

I år gikk startskuddet for 5G-utbyggingen i Norge, og innen få år skal hele landet ha tilgang. Men hva er egentlig 5G og når starter utbyggingen i nord? Gjester i denne episoden er informasjonssjef i Telia, Ellen C. Scheen, og daglig leder i LAB Nord-Norge, Kjetil Robertsen.

Sparing kbnn

Økt sparing under koronakrisen

Da koronakrisen rammet Nord-Norge begynte folk å spare mer. Hvorfor det? Og hvorfor er det forskjeller i sparevanene mellom folk i Nord-Norge og resten av landet? I denne episoden møter du Signe Kilskar, forsker ved Kunnskapsparken i Bodø – og Ronni Møller Pettersen, konserndirektør Innovasjon og marked i SpareBank 1 Nord-Norge.

Mona saab

Ny president for kriserammet reiseliv

Mona J. Saab ble i slutten av mai valgt til ny president i NHO Reiseliv – en bransje som er snudd opp ned av koronakrisen. Men hvem er hun egentlig? Og hvordan ser fremtiden til reiselivet i Norge ut?

S02e18 sq1

Er hjemmekontor den nye normalen?

Er hjemmekontor den nye normalen? Hva betyr dette for effektiviteten – og hva med offentlige arbeidsplasser? Programleder Stein Vidar Loftås tar en prat med distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland, sjefforsker Nils Brede Moe ved Sintef og utviklingssjef Rune Haddal i Alta-firmaet SmartDok AS.

Brita staal klima 1

Klimaspesial: Klimarisiko i Nord-Norge

Er næringslivet i Nord-Norge rigget for å håndtere klimaforandringene? I denne fjerde og foreløpig siste klimaspesialen av Nord-Norge i verden møter du spesialist på klima- og bærekraftsstrategier ved kunnskapsbedriften Salt, Brita Staal. Staal er også hovedforfatter av rapporten Kunnskapsbanken for Nord-Norge publiserte tidligere i sommer om nettopp klimarisiko i Nord-Norge.

Klimaepisode3

Klimaspesial: Kan påvirke finansiell stabilitet

Norges Bank mener klimarisiko i fremtiden kan påvirke finansiell stabilitet, mens SpareBank 1 Nord-Norge ikke utelukker å stille klimakrav til lånetakere. Gjester er direktør for analyse i Norges Bank, Sindre Weme, og konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge, Liv Bortne Ulriksen.

1592889606662 308af7496823f82a6101b224432194fb

Klimaspesial: Merker klimaforandringene godt

Hva er klimarisiko og hvordan vil klimaforandringene påvirke næringslivet i Nord-Norge? Dette er temaet for fire episoder av Nord-Norge i verden. Gjest i denne episoden er Turid Grotmoll, administrerende direktør i forsikringsselskapet Fremtind og styreleder i Finans Norge.

1592434074666 215bda5e6ce72131b6e159c4fc91f922

Klimaspesial: Hva er klimarisiko?

Hva er klimarisiko og hvordan vil klimaforandringene påvirke næringslivet i Nord-Norge? Dette er temaet for de neste fire episodene av Nord-Norge i verden.

Gjest i denne episoden er Kristin Halvorsen, direktør ved CICERO Senter for klimaforskning.