Podkast

Liten kjennskap til klimarisiko og EU-taksonomien

4 av 10 ledere i privat sektor i Nord-Norge mener klimarisiko ikke har strategisk betydning for virksomhetene deres. Samtidig er kjennskapen til EUs taksonomi lav. Hvorfor er det slik, og hva er konsekvensen for nordnorsk næringsliv?

Biomar myre kunnskapsbanken for nord norge kbnn

BioMars produksjonsanlegg på Myre i Vesterålen.

Foto: Torgeir Sørensen

Programleder Stein Vidar Loftås får besøk i studio av Ragnhild Dalheim Eriksen – bærekraftsansvarlig i SpareBank 1 Nord-Norge.

Hun mener funnene fra Forventingsbarometer for Nord-Norge er urovekkende.

– 41 prosent svarer at klimarisiko ikke har betydning for dem. Men klimarisiko er ikke noe man kan velge å forholde seg til. Det er ikke valgfag, sier Dalheim Eriksen.

Lytt til episoden her:

Hun understreker at klimarisiko ikke bare handler om at klimaet endrer seg.

– Klimapolitikken og kravet til næringslivet forandrer seg. Dette gjør at næringslivet i Nord-Norge må endre seg for å kunne konkurrere og skape vekst i årene som kommer, sier hun.

Selv om kjennskapen til klimarisiko og EU-taksonomien generelt er lav i næringslivet i Nord-Norge er det spesielt én bransje som skiller seg positivt ut: Fiskeri og akvakultur.

Vidar Gundersen er global direktør for bærekraft i BioMar – en av verdens største fôrprodusenter til akvakulturnæringen. De har jobbet aktivt med bærekraft i 15 år, og skal kutte sine klimautslipp med én tredjedel innen 2030.

– 95 prosent av klimaavtrykket i våre produkter kommer i produksjonen av råvarene vi bruker. Derfor jobber vi også mot våre leverandører for å kartlegge og redusere utslippene, forteller Gundersen.

Trykk her for å lytte til flere episoder!

Her finner du Nord-Norge i verden

Du kan enten lytte til episoden ved å trykke på spilleren (se over), eller gjennom din favorittapp for podkaster.

Her er noen av appene hvor du finner Nord-Norge i verden:

Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær først ute og hold deg oppdatert med innhold fra kbnn: direkte på e-post.