Podkast

Vil styrke Forsvaret i nord

Forsvarskommisjonen har lagt fram sin rapport. Hva betyr det for Nord-Norge?

Vil styrket forsvaret i nord norge kbnn 2023
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

I denne episoden av Nord-Norge i verden tar programleder Stein Vidar Loftås en prat med Christian Chramer, som er medlem i kommisjonen – og til daglig direktør i Sjømatrådet.

– Freden kommer ikke gratis. Noen ganger koster det heldigvis bare penger. Andre ganger koster det liv. Og det er noen som må ta de tøffe valgene for å kunne forsvare vår frihet. Om noen skulle ha råd til det, så er det kanskje akkurat Norge, sier Chramer i episoden.

Forsvarskommisjonen foreslår en gradvis opptrapping som skal bringe forvarsbudsjettet opp på to prosent av BNP – i tillegg til å løfte investeringene kraftig de neste ti årene.

– Vi har ikke basert vår analyse på hva vi må ha som et minimum i prosent eller mot en målestokk. Vi har i stedet for sett på situasjonen i dag og hva vi kan forvente de neste 10-20 årene. Derfor foreslår vi ytterligere 40 milliarder kroner årlig i 10 år, for å sikre at vi gjør de investeringene vi mener er nødvendig, forklarer Chramer.

S05e19 forsvarskommisjonene christian chramer stein vidar loftas kbnn nord norge i verden 2023

Christian Chramer (til venstre) og Stein Vidar Loftås.

Nord-Norge i verden

Trykk her for å lese om episodene!

Her finner du Nord-Norge i verden

Du kan enten lytte til episoden ved å trykke på spilleren (se over), eller gjennom din favorittapp for podkaster.

Her er noen av appene hvor du finner Nord-Norge i verden:

Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær først ute og hold deg oppdatert med innhold fra kbnn: direkte på e-post.