Podkast

PST om beredskap i Nord-Norge

– Russisk etterretningsaktivitet er ikke et nytt fenomen, men måten de opererer på har utviklet seg og utgjør en stadig større trussel mot vår sikkerhet, sier seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Nordland, Morten Mossin.

Morten mossin pst agenda nord norge 2023 kbnn podkast nord norge i verden 1

Seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Nordland, Morten Mossin

Foto: SpareBank 1 Nord-Norge

Sikkerhet og trusler mot Nord-Norge var naturligvis ett av temaene som ble belyst under årets Agenda Nord-Norge i Bodø 8. og 9. november.

I denne episoden av podkasten Nord-Norge i verden får du høre foredragene til sjefen for Sivilforsvaret, Øistein Knudsen jr., og seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Nordland, Morten Mossin.

Begge belyser viktige nasjonale og regionale sikkerhetsutfordringer i sine foredrag.

Oistein knudsen jr sivilforsvaret agenda nord norge 2023 kbnn podkast nord norge i verden

Sjef for Sivilforsvaret, Øistein Knudsen jr. Foto: SpareBank 1 Nord-Norge

– Et felles ansvar

Knudsen understreker den økende rollen Sivilforsvaret har i en tid med eskalerende militære trusler og klimaendringer. Han vektlegger spesielt hvordan hvert enkelts bidrag er kritisk for nasjonens totalforsvar.

– I en verden hvor vi står overfor både økende militær trussel og uforutsigbare klimaendringer, må alle lag av samfunnet bidra til forberedelse og respons, forklarer han.

Sjefen for Sivilforsvaret fremhever viktigheten av et sterkt og samarbeidende forsvar, og det avgjørende bidraget fra både sivile myndigheter, forsvaret, og næringslivet.

Hver enkelt av oss spiller en rolle i totalforsvaret. Det handler om mer enn bare militær innsats – det handler om å være informert, forberedt og klar til å støtte vårt samfunn i krisetider.

Knudsen er tydelig på Sivilforsvarets forpliktelse til å forsterke nasjonens samlede forsvarsevne, særlig med tanke på Russlands handlinger i Ukraina og den pågående klimakrisen.

– Vårt oppdrag går utover tradisjonell krigsføring: Vi må nå også håndtere konsekvensene av klimaendringer, som økende antall naturkatastrofer, sier han.

Morten mossin pst agenda nord norge 2023 kbnn podkast nord norge i verden 2

Seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Nordland, Morten Mossin. Foto: SpareBank 1 Nord-Norge

– Russland en stadig større trussel

Seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Nordland, Morten Mossin, løfter frem den økende trusselen Russland utgjør mot Norge, spesielt i Nord-Norge, og peker på Russlands militære etterretningstjeneste, GRU, og dens aktiviteter.

– Russisk etterretningsaktivitet er ikke et nytt fenomen, men måten de opererer på har utviklet seg og utgjør en stadig større trussel mot vår sikkerhet, sier Mossin.

Han mener det er viktig å være årvåken mot russiske forsøk på å splitte Vestens samhold og påvirke politiske prosesser, spesielt i lys av konflikten i Ukraina.

– Vi må være spesielt oppmerksomme i dagens klima, hvor politisk påvirkning og innsamling av sensitiv informasjon er en del av Russlands strategi, forklarer seniorrådgiveren i PST.

– Må stå sammen

Mossin forteller at trusselen fra Russland er spesielt merkbar i Nord-Norge og at denne utfordringen krever økt oppmerksomhet og bevissthet.

– Vårt samfunn må stå samlet og være informert for å effektivt motstå denne typen trusler, sier han.

I foredraget oppfordrer Mossin til aktiv rapportering av mistenkelige observasjoner til PST eller politiet.

Se opptak av Agenda Nord-Norge 2023!

Nord-Norge i verden

Trykk her for å lese om episodene!

Her finner du Nord-Norge i verden

Du kan enten lytte til episoden ved å trykke på spilleren (se over), eller gjennom din favorittapp for podkaster.

Her er noen av appene hvor du finner Nord-Norge i verden:

Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær først ute og hold deg oppdatert med innhold fra kbnn: direkte på e-post.