Året 2020 skapte både vinnere og tapere i varehandelen. Vinnerne solgte varer til hus og hage, sportsutstyr, dagligvarer, alkohol og apotekvarer. Det som imidlertid kjennetegner mange av disse butikkene, er at de er avdelinger av nasjonale og internasjonale konsern, og i mindre grad selskaper som er eid i landsdelen. Innbyggerne i landsdelen er også blant de som handler mest på nett. Utfordringen er imidlertid at denne omsetningen havner utenfor landsdelen eller i utlandet.
Dagligvarebutikkene fikk et godt år. Forklaringen var blant annet at vi tilbragte mer tid hjemme og spiste mindre ute, og at handelslekkasjen til naboland ble kraftig redusert. At befolkningen i større grad holdt seg hjemme, bidro også til at folk brukte mer tid på hus og hage, noe som var positivt for typiske hagesenter og byggevarehandlere. En annen effekt var vekst i salget i butikker med bredt vareutvalg. Disse lavprisbutikkene stjeler typisk kunder fra jernvare-, dagligvare- og møbelbutikkene. Fremveksten av disse butikkene har skjedd over mange år, men under koronapandemien ble utviklingen forsterket.
En stor del av varehandelen hadde presset økonomi allerede før krisen. En viktig årsak var endringer i handelsvaner, og det kan nok bli en økning i butikker som må legge ned i kjølvannet av krisen. At befolkningen har hatt mindre sosial kontakt, har medført lavere aktivitet i bysentra, noe som har rammet mange av de tradisjonelle og lokaleide butikkene, som man ofte finner der.