I underkant av 60 prosent av netto jobbvekst kom i Tromsø og Bodø, som også fikk nærmere 45 prosent av de nye jobbene i privat sektor. Distriktskommunene stod for bare 18 prosent av de nye jobbene. Majoriteten kom i privat sektor, og det ble færre offentlige arbeidsplasser. Utviklingen i perioden viser tydelig at jobbveksten avtar jo mindre sentrale kommunene er.
Kvinner og menn i arbeidsstyrken
Yrkesdeltakelsen (aldersgruppen 20–66 år) for menn var 80 prosent i Norge (2018). For kvinner var nivået noe lavere: 75,4 prosent. Det var liten differanse mellom landsdelen og Norge, men forskjellene var større på kommunenivå. I landsdelen ser man at forsvarskommuner ofte har høy yrkesdeltakelse, særlig for menn. Bardu er kommunen i landsdelen med høyest yrkesdeltakelse både for menn og kvinner. For menn var andelen 87 prosent, mens den var 81 prosent for kvinner.
I 16 kommuner var yrkesdeltakelsen i prosent høyere for kvinner enn menn. Størst var differansen i Nesseby hvor yrkesdeltakelsen blant kvinner var 80,5 prosent, mot 68,9 prosent for menn. Et kjennetegn ved disse kommunene er at de har et begrenset næringsliv, hvor offentlig sektor utgjør en betydelig andel av sysselsettingen. Kommuner med samisk befolkning tenderer også til å ha høyere yrkesdeltaking for kvinner enn menn. Både Nesseby, Karasjok og Kautokeino har en yrkesdeltaking blant kvinner på over 79 prosent.