Rapporter

Borte bra, men hjemme best?

Befolkningsnedgang og færre unge i alderen 20-29 år er dårlig nytt for landsdelen, men kan koronapandemien være det som snur utviklingen i nord?

Hus11a

Ved utgangen av 2020 var vi 482.513 innbyggere i Nord-Norge. Det var 519 flere innbyggere enn for fem år siden, men 3.939 færre innbyggere enn for to år siden.

Fra 2018 og ut 2020 hadde landsdelen en negativ nettoinnflytting med 4.052 personer.

I samme periode var det 6.395 flere personer som innvandret til Nord-Norge enn personer som utvandret. Motsatt er det flere personer i Nord-Norge som flytter til andre kommuner i Norge enn personer som flytter til landsdelen.

Flyttingen bidrar også til en sentralisering, noe den ifølge SSB også gjorde i koronaåret 2020.

I det ligger det at hvis du bor i en av de mest sentrale kommunene i landet som Oslo, flytter du helst til en annen sentral kommune som for eksempel Trondheim. Bor du i Bodø er det mer sannsynlig at du vil flytte til Oslo enn til en distriktskommune. Samtidig er det få som flytter fra de minst sentrale kommunene til de mest sentrale kommunene i landet. Det er dermed større sjanse for at en person fra Gamvik vil flytte til Tromsø framfor Oslo.

Sammen med Oslo, var Nordland og Troms og Finnmark de eneste fylkene i landet med en større samlet utflytting enn innflytting i 2020.

Færre unge voksne

De siste fem årene gikk antallet personer i alderen 20-24 ned med nesten 2.300 personer, det tilsvarer en nedgang på 7 prosent. For aldersgruppen 25-29 år økt befolkningen med 558 personer de siste fem årene, men har de siste to årene hatt en nedgang nesten like mange personer.

Statistikk til tross – flere eiendomsmeglere opplever nå at mange unge ønsker å flytte hjem. Kan det være tegn på et stemningsskifte?

Økt pågang det siste halve året

I Mosjøen opplever Jan Øyvind Westby i EiendomsMegler1 at pågangen har økt det siste halve året:

– De siste seks månedene har vi solgt flere boliger enn tidligere til personer som har bodd utenbys, men som nå har flyttet hjem, forteller han. De har flyttet fra Bergen, Oslo, Trondheim, men også Bodø, og begrunner gjerne flyttingen med at de ønsker å bo nærmere familie og venner.

Jan Øyvind er selv en del av denne trenden. For to år siden bestemte han og samboer Lena Elise Nyborg seg for å flytte tilbake til hans hjemsted, Mosjøen, etter flere år i Trondheim. Parets datter på to år og sønnen på åtte år spilte en viktig rolle i denne beslutningen:

– I Trondheim ble vi veldig overlatt til oss selv med hus og barn uten mulighet for barnepass. Vel hjemme igjen får vi litt mer drahjelp fra besteforeldre og tanter. Samtidig ser vi at flere av vennene våre også flytter hjem. - Senest i går kjøpte en kompis en tomt her i byen, legger Jan Øyvind til.

Eiendomsmegleren tror lavere prisnivå på boliger i Mosjøen er en annen viktig faktor for at mange nå velger å sette kursen hjem.

– I Mosjøen må du betale omtrent halvparten av det en lignende enebolig ville ha kostet i for eksempel Trondheim. I tillegg har Mosjøen god barnehagedekning, gode skoler og godt med arbeidsplasser. Det er trygt og godt å bo her, og det nok viktig for mange unge i etableringsfasen mener han.

Familieforøkning og et ønske om å bo nærmere familie og venner var også utslagsgivende for at Øyvind Høyvåg og samboer Mailén Aanes valgte å flytte tilbake til Mosjøen.

Som førstestyrmann på supplyskip er Øyvind borte fra familien i lengre perioder. Da paret ventet barn falt det seg naturlig å flytte nær samboerens familie.

– Med små barn kan det være utfordrende at jeg er ukependler. Da var det godt å flytte nær hennes familie, forteller han.

Selv er Øyvind vokst opp i Vesterålen, men har i løpet av sitt 29-årige liv også bodd i Kristiansand, Bodø, Mosjøen og sist i Steinkjer. Det er nå mindre enn en måned siden familien flyttet fra Steinkjer til Mosjøen.

– Mange av vennene våre bor fortsatt i Mosjøen og vi opplever at flere venner også har flyttet hjem. Vi har etter hvert en stor omgangskrets i Mosjøen, legger Øyvind til.

På spørsmål om han tror mange vil gjøre som dem svarer Øyvind:

– Jeg tror mange opplever at det er godt å komme hjem til kjente forhold. Det er trygt, og du slipper kjas og mas som du ofte opplever på nye plasser. Samtidig er det jo sånn at de som kommer hjem må ha noe å komme hjem til, fortsetter han.

– Jeg har en jobb som gjør at jeg må pendle nesten uansett hvor jeg bor og samboeren min er sykepleier og får seg jobb hvor som helst. For oss er ikke jobb noe problem, men for de som har tatt utdanning som ikke gir så mange jobbmuligheter her, er nok dette langt mer problematisk.

Øyvind nevner friluftsliv når han skal trekke flere positive ting med Mosjøen:

– Jeg er veldig glad i å gå i fjellet, og her er det større muligheter enn i flate Trøndelag.

En annen fordel er at det er lett å komme i prat med folk, og folk i Mosjøen er ikke redde for å by på seg selv.

– Jeg ser lyst på framtiden, sier han.

PODKAST:

Hjemflytterne

Har koronapandemien vært en trigger for hjemflytting?

Samtlige meglere vi har vært i kontakt med peker på at hjemflyttere ikke er noe nytt, men at mange velger å flytte nær familie og venner når de selv får barn. Mens enkelte meglere har sett en økning av hjemflyttere over noen år, er det andre som mener de ser en økt interesse fra unge som vil flytte hjem den siste tiden.

Simon Lyngved Fjordholm i DNB Eiendom Bodø mener det alltid er noen som ønsker å flytte hjem.

– Det har alltid vært hjemflyttere, og jeg opplever at de kommer i rykk og napp. Det er gjerne par i alderen 28 år og oppover, som har fått barn og ønsker å etablere seg i nærheten av familie.

Han mener likevel å se en økning under korona:

– Jeg kjenner til mange som har flyttet fra Oslo eller andre byer på grunn av nedstengningene som korona har medført, forteller han. Når alt er nedstengt får du ikke muligheten til å leve et sosialt liv, som mange forbinder med de store byene. For noen har det kanskje blitt ensomt og folk har kjent på andre behov, som nærhet til familie.

Eiendomsmegleren fra Bodø får støtte fra megler ved Eie Tromsø; Åse Hansen, som mener å ha sett et skifte allerede i fjor sommer:

– Vi ser jevnt og trutt at folk flytter hjem. Det er gjerne folk i begynnelsen av 20-årene og opp til 35 år. Det siste året har det også vært langt flere enn tidligere på visninger. Jeg tror det handler om at både Oslo og flere land har hatt «lock-down», mens vi i nord har vært heldige og sluppet unna de samme restriksjonene.

– Jeg tror det har blitt enda viktigere å være nær familie og venner under korona, legger hun til.

Hjemflytterne3

Siri Beate Arntzen sammen med mannen Jan og lille Theo.

Foto: Privat

Meldte flytting under korona

Stengte grenser og strenge smitteverntiltak gjorde beslutningen om å flytte hjem til Nord-Norge lett.

Med bosted i London kan Siri Arntzen og hennes familie se tilbake på et svært tøft år.

– Jeg var gravid i tredje måned da koronaen brøt ut, forteller hun. Da de stengte grensene ble det umulig for oss å treffe venner og familie i Norge. Vi har alltid tenkt at vi skulle flytte tilbake til Nord-Norge, men nå pekte alle pilene i retning av at vi måtte komme oss hjem.

Før korona var det flere flyavganger mellom London og Norge hver dag. Nå gikk det plutselig bare ett fly i uka.

– Globaliseringen har gjort at vi har blitt vant til å tenke at alt er veldig nært. Når mekanismene bryter sammen, som de har gjort under korona, blir familie og venner langt unna. Da går det for alvor opp for deg at du bor i et annet land, og at det ikke er garantert at du kommer deg hjem. Avstandene føles med en gang mye større.

Siri tror mange mennesker det siste året har brukt tid på å reflektere rundt egne valg og prioriteringer.

– Pandemien har vært «en kickstart» på en ny tankegang, der folk har gjort seg tanker om hva som er viktig i livet. Jeg tror de har kommet fram til det samme som meg, nemlig at det som til syvende og sist teller er å være nær familie og venner.

Med en mann som er født og oppvokst i London ble Bodø kompromisset.

– Aller helst ville jeg ha bodd i Sørvågen i Lofoten, det er der jeg er vokst opp og familien min fortsatt bor. Men Vestfjorden kan være røff for noen og enhver, og det ble langt nok fra London til Bodø i første omgang sammen med en «London-væring». Samtidig er jo heller ikke Bodø særlig stor i engelsk målestokk. Faktisk er det færre innbyggere i Bodø enn antall seter på Tottenham Hotspur Stadium, som vi har sesongkort til, legger hun til og ler.

I august pakker paret møbler og ting sammen og flytter til Bodø. Hun som næringslivs- og samfunnskontakt ved Nord universitet, han som lege. Hva gleder du deg mest til?

– Det mest opplagte svaret er at jeg etter mange år i blant annet Tromsø, Oslo og London gleder meg til å komme nær familie og venner. I tillegg gleder jeg meg veldig til å få være med å utvikle Nord-Norge igjen. Det føles godt å være på hjemmebane nå.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær først ute og hold deg oppdatert med innhold fra kbnn: direkte på e-post.