Notat

Brexit-brief uke 41: Mer Brexit-bråk

Johnson har innkalt til et ekstraordinært møte i parlamentet 19. oktober. Dersom han ikke har oppnådd en avtale med EU innen da, og nekter å gå av eller å søke en ny brexit-utsettelse, så går det mot en no-deal brexit hvis ikke statsministeren fjernes fra makten.

Boris-johnson-brexit-oktober
Foto: Shutterstock

Det konservative partiet hadde sitt landsmøte i forrige uke, og statsminister Boris Johnson presenterte sentrale punkter fra hans forslag til en ny Brexit-avtale: Storbritannia ute av tollunionen, en serie tollsentre langs irskegrensen, og bruk av ny teknologi for å likevel sikre fri flyt av mat og andre varegrupper mellom Irland og Nord-Irland.

Massimo-virgilio-9vff IU-2Wf M-unsplash
<a href="https://unsplash.com/@massimovirgilio" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Foto av Massimo Virgilio / Unsplash</a>

Johnsons forslag ble omtalt som useriøst blant kritikere i Storbritannia, og har blitt avvist av europeiske ledere, som mener forslaget ikke er forenelig med Langfredagsavtalen for Nord-Irland, eller med ivaretakelsen av EUs indre marked. De siste dagene har Boris Johnson hatt individuelle samtaler med blant annet Emanuell Macron, Angela Merkel og EUs sjefsforhandler Michel Barnier. Det har på ingen måte hjulpet. Samtalene om en mulig brexit-avtale ser ut til å ha strandet, og det er ikke avtalt flere møter mellom EU og Storbritannias forhandlere før EUs toppmøte 17-18 oktober.

Den Britiske statsministeren har blitt pålagt ved lov om å søke en ny utsettelse av brexit innen 19. oktober, slik at landet ikke raser ut at EU 31. oktober. Statsministeren har gjentatte ganger sagt at det kommer han ikke til å gjøre.

Samtidig har Dominic Cummins, Statsministerens nærmeste rådgiver i et «anonymt» notat til avisen the Spectator, truet med britiske represalier mot EU-land som støtter en videre brexit-utsettelse. Notatet antyder også at Johnson kan gå til nyvalg på et løfte om å gjennomføre en no-deal brexit. Dette har skapt sterke reaksjoner fra britiske opposisjonspartier, fra medlemmer av statsministerens eget parti, og fra EU-ledere som lenge har trukket i tvil Johnsons vilje til å få på plass en ordentlig brexit-avtale.

Spectator
<a href="https://www.spectator.co.uk/" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Skjermbilde The Spectator</a>

Johnson har innkalt til et ekstraordinært møte i parlamentet 19. oktober. Dersom han ikke har oppnådd en avtale med EU innen da, og nekter å gå av eller å søke en ny brexit-utsettelse, så går det mot en no-deal brexit hvis ikke statsministeren fjernes fra makten. Det kan skje ved at opposisjonen erklærer mistillit mot regjeringen, og samler et flertall i parlamentet bak en annen leder. Ifølge parlamentarisk tradisjon vil dette være Labour-leder Jeremy Corbyn. Han er per i dag ikke i stand til å samle et flertall i parlamentet.

Norge og Storbritannia undertegnet 30 september en avtale om å videreføre kvotene i hverandres farvann ut året, også ved en hard brexit. Nye kvote-avtaler må da forhandles med Storbritannia innen nyttår.

Boris-johnson-tett
Foto av Alexandros Michailidis/Shutterstock

Norsk torsk og hyse selges til rekordpris i Storbritannia, hvor rundt 10 000 fish and chips-utsalg er avhengige av norsk hvitfisk. Frykten for Brexit-stans i tilgang på norsk torsk og hyse har fått prisene til å skyte i været. Det er fortsatt uklart hva slags følger en no-deal brexit kan få for norsk hvitfisk som går til Storbritannia via andre EU-land.

Britiske bookmakere gir nå 4,5 i odds for en no-deal brexit i 2019, og 2,8 i odds for en avlysning av brexit i løpet av 2020.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær først ute og hold deg oppdatert med innhold fra kbnn: direkte på e-post.