Notat

Brexit-brief uke 39: Brexit – med eller uten Boris?

Boris Johnson går fra nederlag til nederlag som Storbritannias statsminister. Hva skjer nå med brexit?

Boris-johnson-tett
Foto av Alexandros Michailidis/Shutterstock

12. september publiserte den britiske regjeringen Yellowhammer – et intern notat om følgene ved å forlate EU uten en avtale 31. oktober.

Blant disse er:

  • Tollforsinkelse ved grensene i opptil to dager for varetransport til og fra Europa.
  • Nye passkontroller ved grensene som vil forsinke all persontransport til og fra Europa.
  • Betydelig mangel på viktige medisiner i Storbritannia på grunn av tollproblemer.
  • Tap av minst 2.000 arbeidsplasser bare i britisk oljeindustri.
  • Opptøyer og store protester som alene vil forårsake store materielle skader, og ta opp alt av tilgjengelige politiressurser.

Dette anses av britiske myndigheter som sannsynlige følger av en hard brexit – følger de er svært dårlig forberedt på å håndtere.

Boris-johnson-presses

Presset mot Boris Johnson øker på hjemmebane, hvor han først mistet flertallet i parlamentet og deretter ikke ble trodd av høyesterett.

Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Samtidig kritiseres Johnson regjering for å gjøre en halvhjertet jobb med å få på plass en avtale med EU som kan godkjennes før 31. oktober.

Han har en liten stab som jobber med saken (de er knapt i kontakt med EU), og har ikke presentert spesifikke forslag til å løse konflikten rundt den irske grensen, som er det ene spørsmålet som nå gjør det svært vanskelig å få på plass en avtale med EU.

I mellomtiden har britisk høyesterett slått fast at statsministerens beslutning om å stenge parlamentet i fem uker ikke var rettsgyldig.

UKParliament

Dagen etter at britisk høyesterett hadde besluttet at stengningen av parlamentet var ugyldig, ledet speaker John Bercow igjen debatten i det britiske Underhuset.

Foto: UK Parliament

Parlamentet ble derfor åpnet onsdag 25. september, tre uker før planen. Det er uklart hvilke følger dette får for statsministeren, men han møter sterke krav om å trekke seg.

Johnson er pålagt av parlamentet å søke en videre utsettelse av brexit-datoen, for å unngå en no-deal brexit, men skal ha identifisert flere måter å formelt omgå dette påbudet.

Statsministeren er fast bestemt på å ta landet ut av EU 31. oktober. Regjeringen til Boris Johnson har ikke lengre flertall i parlamentet, og kan i prinsippet felles av et mistillitsvotum når som helst. Det kommer neppe til å skje før opposisjonen kan samles om én person som kan lede en midlertidig regjering frem mot et nyvalg – og sikre en brexit-utsettelse.

Dersom Boris Johnson forblir statsminister frem mot et nyvalg, risikerer man at landet krasjer ut av EU i mellomtiden.

Libdem-leder

Leder av Liberaldemokratene, Jo Swinson (i midten), har erklært seg som statsministerkandidat – og lover å stanse brexit om partiet får makt. Her poserer hun sammen med Chuka Umunna (til venstre) og Sarah Wollaston, som begge har meldt overgang til Liberaldemokratene.

Foto: Dominic Dudley/Shutterstock

Samtidig har Labour og Liberaldemokratene hatt sine landsmøter i påvente av et snarlig valg.

Liberaldemokratene har lovet avlyse å Brexit dersom de får flertall i parlamentet alene. Det gjør de ikke.

Labour har lovet å utarbeide en ny avtale med EU og legge den frem for en folkeavstemning med avlysning av Brexit som det andre alternativet.

De konservative holder sitt landsmøte neste uke, hvor de vil love å ta landet ut av EU uansett hvilke følger det får for landet.

Norges Sjømatråd melder at norsk hyse og torsk selger til rekordpris i Storbritannia, godt hjulpet av en lav kronekurs. Etterspørselen etter norsk fisk er ekstra stor i forkant av en mulig brexit.

Avsløringen om hvor dårlig Storbritannia er forberedt på en hard Brexit kan være dårlig nytt for de deler av norsk fiskeeksport som går via andre EU-land.

Britiske bookmakere gir nå 4,5 i odds for en no-deal brexit i løpet av 2019, og 2,8 i odds for en avlysning av brexit i løpet av 2020.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær først ute og hold deg oppdatert med innhold fra kbnn: direkte på e-post.