Brexit-brief uke 37: Theresa May sin avtale god likevel?

Denne uken: Britiske spillselskaper gir nå 5/2 i odds for en no-deal brexit i løpet av 2019.

Boris Johnson har fått en tøff start som statsminister etter at parlamentet åpnet tirsdag. 3 september. På hans egen forespørsel har parlamentet blitt suspendert for en periode på fem uker fra 10 september til frem til 14. Oktober. Før det skjedde hadde statsministeren mistet sitt parlamentariske grunnlag, tapt seks viktige avstemninger i parlamentet, og vil i praksis styre på opposisjonens nåde frem til de velger å utlyse et nyvalg. En hardt presset Boris Johnson har også kastet ut medlemmer av eget parti som har valgt å stemme mot han i parlamentet. Dette møter sterke reaksjoner internt, og to ministre, inkludert Boris Johnsons egen bror har forlatt regjeringen.

Den siste uken har det britiske parlamentet vedtatt en lov som pålegger Statsministeren å søke nok en brexit-utsettelse frem til 31. Januar 2020, dersom han ikke får sikret en avtale med EU innen 19 Oktober. En eventuell ny brexit-utsettelse må også aksepteres av samtlige EU-land, og Frankrike signaliserer at de vil legge ned veto mot en ny utsettelse dersom det ikke foreligger en klar plan for å ta prosessen videre.

Det er liten tillit til at Boris Johnson vil respektere pålegget om å søke en ny utsettelse. Deler av opposisjonen diskuterer derfor å samles omkring en ny avstemning over Theresa Mays brexit-avtale i slutten av oktober, med et krav om at den må godkjennes i en ny folkeavstemning, og med avlysning av brexit som et alternativ. De siste dagene skal Boris Johnson også ha luftet å åpne for en endring i unntaksregelen rundt irskegrensa, ved å la Nord-Irland fordi delvis innenfor EUs tollunion – i en mellomperiode. Unntaksregelen rundt irskegrensa er den viktigste grunnen til at Theresa Mays Brexit-avtale har blitt avvist av parlamentet tre ganger.

Dersom parlamentet ikke greier å samles rundt en ny avtale, eller en ny folkeavstemning omkring Brexit, så går det fortsatt mot en no-deal brexit. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og fiskeriminister Harald T. Nesvik er denne uken i London for å diskutere norsk-britisk handel og brexit-beredskap med britiske myndigheter.

Britiske spillselskaper gir nå 5/2 i odds for en no-deal brexit i løpet av 2019.

Sandro-cenni-m-Jz XHmo HSM-unsplash

Les videre

Skjermbilde00000

Brexit-brief uke 36: En kronglete vei mot Brexit?

Kritikere har kalt han en britisk Donald Trump, men med langt større ordforråd. I juli 2019 ble han Storbritannias nye statsminister. Hva vil dette ha å si for landets forhold til EU? Og hva skjer nå?

Theresa-May

Storbritannia, Brexit og Nord-Norge

Næringslivet i Nord-Norge er sterkt rettet mot eksport av varer og tjenester til utlandet. Dette har sikret fart i den nordnorske økonomien og skjermet landsdelen i perioder som har vært preget av nasjonal oppbremsing. Samtidig gjør det landsdelen sårbar for økonomisk uro og nedgang i andre deler av verden, og i dette tilfellet: brexit.