Analysen inkluderer alle aksjeselskap med hovedvirksomhet i landsdelen innenfor fiskeri- og oppdrettsnæringen. Underavdelinger av nasjonale og internasjonale konsern inngår ikke.
Alle data som presenteres i denne analysen er for regnskapsåret 2019. Kildene er Aksjonærregisteret og Forvalt.
Eierskapet beregnes ut fra eiertypens andel av selskapets totale verdiskaping. Eierskap fordeles på 5 eiertyper: Norske private eiere, utenlandske eiere, offentlige eiere, stiftelser og små eierposter.
Eiertypens andel finnes gjennom eierandelene oppgitt i Aksjonærregisteret. Alle eierposter større enn 10 prosent i et enkelt selskap er sortert på norske private eiere, utenlandske eiere, offentlige eiere og stiftelser. Eierposter under 10 prosent går under små eierposter (typisk i børsnoterte selskaper).
Postene føres hele veien tilbake til «slutteieren». Dermed tas det hensyn til at selskap eies av selskap som igjen eies av osv. Tilbakeføringen er gjort til og med ledd 9, og selskaper med lengre eierrekke enn dette kan ha falt ut. Dersom en norsk eier står bak et utenlandsk eierselskap, fanges det ikke opp. Det samme gjelder for utenlandske selskap som eier av andre selskap.
Totalt gikk 1.393 selskaper og 5.969 sysselsatte innunder beregningene.
Eierskapet måles i eierens andel verdiskaping. Når verdiskapingen omtales er det dermed den målbare verdiskapingen fra eierskap i aksjeselskap med hovedvirksomhet i Nord-Norge som er grunnlaget.
Verdiskaping beregnes som selskapets omsetning fratrukket kjøpte varer og tjenester. Det betyr at selskapenes verdiskaping tilsvarer summen av lønnskostnader og driftsresultat før avskrivninger og nedskrivninger (EBITDA). En nærings verdiskaping er dermed summen av lønnskostnader og EBITDA i alle selskapene, og er et uttrykk for næringenes bidrag til Norges BNP.
Der regioner omtales er SSBs standard for økonomiske regioner benyttet.