Hvorfor lykkes politikken med likestilling?
I politikkens verden bekler kvinner i økende grad viktige verv. Her er det langt høyere grad av likestilling enn i privat sektor: Ifølge tall fra SSB utgjorde kvinner 43 prosent av alle kandidatene ved kommunestyrevalget i 2019. Dette er en beskjeden økning på 0,3 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2015.
Det er en relativ stor kjønnsforskjell mellom partiene: Sosialistisk Venstreparti (SV) har den største kvinneandelen blant partiene representert på Stortinget med 55 prosent. Lavest andel har Fremskrittspartiet (Frp) med 28 prosent (Kleven for SSB, 2019).
Hvilket likestillingsarbeid er det politikken lykkes med som næringslivet ikke greier i samme grad?
Hasvikordfører Eva Danielsen Husby mener likestillingsarbeidet har vært høyt prioritert de årene hun har vært i politikken, men samtidig at debattklimaet har blitt hardere.
– Vi må tørre å skryte av politikere av alle parti, sier hun selv.
Hun tror mange kvier seg for å delta i politikken.
– Den største demokratiske utfordringen, slik jeg ser det, er at dyktige unge mennesker, uansett kjønn, skremmes bort fra politikken fordi hets og sjikane i sosiale medier er så utbredt. Kanskje er dette også indirekte en trussel mot likestillingen, da damer muligens skyr faren for å bli utsatt for slik hets i større grad enn menn?, sier hun.