Droner er nyttige i nord
Havområdene utenfor Nord-Norge har høy biologisk produksjon. Her finner vi gyte-, oppvekst- og leveområde for en rekke kommersielle fiskearter. Dette gir grunnlaget for en stor fiskeriaktivitet langs kysten. Akvakulturnæringen er i vekst i landsdelen, og i fremtiden vil flere anlegg plasseres lenger ut på kontinentalsokkelen. I tillegg finnes det betydelige olje- og gassforekomster som mange ønsker å utnytte.
Droner kan brukes til kartlegging av fiskeribestander, som et rimeligere alternativ til bruk av forskningsfartøy. Tradisjonelt har forskere kartlagt fiskebestander ved hjelp av ekkolodd om bord på forskningsfartøyer og prøvefangster med not og trål. Metodene er svært kostnadskrevende, og overvåkningen er begrenset til kommersielle arter som torsk, sild og makrell. Bruk av autonome undervannsfartøy kan være en mer skånsom og effektiv metode som kan supplere tradisjonelle tokt. Dette kan på sikt gi enda bedre estimater av størrelsen på fiskebestandene våre og bidra til en bedre forvaltning av fiskeressursene.
Transport av personell og materiell til olje- og gassplattformer og etter hvert akvakulturanlegg til havs kan i fremtiden utføres av droner. En autonom luftdrone av typen eHang 216 ble nylig kjøpt inn av et norsk firma for dette formålet. Dronen har 16 rotorer fordelt på åtte armer og har kapasitet til å frakte to personer. Det er spådd at denne typen farkoster vil revolusjonere transporten til havs i fremtiden.
Både langs kysten og på havet er det stor maritim aktivitet. Om nordøstpassasjen forblir isfri deler av året i fremtiden, vil det føre til økt skipstrafikk i området. Dette vil forkorte reisetiden mellom Europa og Asia med opp mot 40 prosent, ifølge Bjerknessenteret for klimaforskning. En effekt av flere isfrie områder er også økt tilgang til naturressurser som olje, gass og mineraler. Cruiseturisme har eksplodert de siste årene, og denne utviklingen vil antakelig fortsette i fremtiden. Denne virksomheten er stadig oppe til debatt, og det stilles både spørsmål ved miljøkonsekvensene av slik virksomhet og den begrensede redningskapasiteten ved en eventuell ulykke. Nord for polarsirkelen er det i tillegg stor militær aktivitet, og området utenfor Andøya er viktig for testing av militært utstyr og droner. I et område med stedvis svært krevende topografi, store geografiske avstander og lav befolkningstetthet vil all denne aktiviteten by på utfordringer.
I arbeidet med kartlegging og overvåkning av den økte aktiviteten kan droner være en god løsning for stor dekning i tid og rom. Mange teknologer arbeider med utvikling av algoritmer som automatisk skal oppdage objekter av interesse. Dette kan være skip som ferdes på havet eller forekomst av fisk under vann. Sett i lys av den enorme mengden informasjon som ofte samles inn, er informasjonsfiltrering ofte tid- og personellkrevende. Manuell identifisering av objekter som er av interesse, innebærer også subjektiv identifisering, som potensielt gir stor feilmargin. Datamaskiner kan hjelpe oss med automatisert prosessering av slik informasjon på en mer effektiv og korrekt måte i fremtiden. Da vil nyttig informasjon bli raskere tilgjengelig, og vi vil kunne sette i verk potensielle tiltak på et tidligere tidspunkt.
Dårlig mobildekning kan være utfordrende og potensielt livsfarlig om man befinner seg i en nødssituasjon hvor hjelpen er langt unna. Teknologiutviklere jobber nå med droner utstyrt med mobilbaser for økt mobildekning i områder hvor dekningen er dårlig eller ikke-eksisterende. Med flere slike droner i drift kan man sikre økt dekning for folk som ferdes på land eller hav.
På grunn av de naturlige forutsetningene og økt menneskelig aktivitet er det stort behov for økt kartlegging og overvåkning. Dette gjelder både i arbeidet med å skaffe mer informasjon om biologisk liv og miljøparametere, og for overvåkning av menneskelig aktivitet. I dette arbeidet er droner verdifulle verktøy som supplement til og potensiell erstatning for konvensjonelle datainnsamlingsmetoder. Slik informasjon vil være viktig for at beslutningstakere skal kunne ta gode, kunnskapsbaserte valg i dag og i fremtiden.