Podcast

Bgtegerw-2

Nord-Norge opplever gode tider. Men hvorfor er det slik? I denne podcastserien vil vi ta for oss hendelser og trender i verden som påvirker nordnorsk økonomi.

 • Podcast levert av av: SpareBank 1 Nord-Norge
 • Programleder: Stein Vidar Loftås
 • Redaktør: Audhild Dahlstrøm
 • Produsert av: Helt Digital
 • Musikk: Emil Karlsen

Nord-Norge i verden #12: Alt du må vite om løsepengevirus og datasikkerhet

 • 19.09.2019

En bølge av skadelige løsepengevirus rammer institusjoner og bedrifter over hele verden. Og i mars i år ble også datasystemene til Norsk Hydro rammet. Hva kan du egentlig gjøre for å beskytte deg mot skadelig virus, mot hackere og andre datakriminelle? Og ikke minst: Hva gjør du dersom du likevel skulle bli rammet? For å gi svar, forstå hva som skjer og dele erfaringer har programleder Stein Vidar Loftås invitert inn: Anders Magnus, NRKs korrespondent i USA. Bente Hoff, avdelingsdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet med ansvar for Nasjonalt Cybersikkerhetssenter. Kjetil Robertsen, daglig leder i LAB Nord-Norge. Halvor Molland, informasjonsdirektør i Norsk Hydro.

Nord-Norge i verden #11: Dette betyr Brexit for Nord-Norge

 • 04.09.2019

Midt i en uavklart politisk situasjon i Storbritannia, setter vi en fot i bakken og spør: Hva betyr Brexit for Nord-Norge?

Spiller det noen rolle om det blir en avtaleløs Brexit (hard Brexit), eller har norske myndigheter alle avtaler med Storbritannia i orden? Hvilke bransjer berøres, og hva bør næringslivet gjøre? Og kan Brexit være positivt for Norge?

Programleder Stein Vidar Loftås får med seg journalist Tonje Iversen fra London, regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik, forsker ved Norce, Bård Helge Kårtveit, og Norges sjømatråd utsending til Storbritannia, Hans Frode Kielland Asmyhr.

Nord-Norge i verden #10: Issmelting åpner et hav av muligheter i nord

 • 29.08.2019

Den nordlige sjørute kan gjøre Kirkenes til et knutepunkt i nordområdene.Det er én av konklusjonene i en fersk rapport fra Kunnskapsbanken. For ett år siden seilte det første tankskipet gjennom havet nord for Russland uten hjelp av en isbryter. Innen 2030 vil ruten være isfri gjennom hele sommersesongen, og det forventes at stadig mer godstrafikk mellom Asia og Europa vil gå gjennom Nordøstpassasjen – i stedet for den lange veien om Suez-kanalen. Men hvilke konsekvenser får dette for Nord-Norge og nordnorsk næringsliv? Og hva med Russland? For å få svar har programleder Stein Vidar Loftås invitert inn forsker ved Akvaplan-niva, Rune Rautio. Han er en av forfatterne bak rapporten ‘Den nordlige sjørute’ som er skrevet på oppdrag fra Kunnskapsbanken. Og man kan ikke lage en episode som omhandler Russland, uten å ha med Russland-ekspert Hans-Wilhelm Steinfeld.

Nord-Norge i verden #9: Håper på himmelsk vekst for Andøya Space Center

 • 14.08.2019

50 år etter at mennesker tok sine første skritt på månen, er romteknologi en vekstbransje – også i Nord-Norge. Andøya Space Center har vokst fra 40 ansatte til nærmere 100. Nå vil konsernet ta steget videre, og håper å være mellom 200 og 300 ansatte i løpet av de neste fem-seks årene. Vi har med oss konsernsjef i Andøya Space Center, Odd Roger Enoksen. Han forteller om himmelske muligheter, og tankevekkende problemstillinger.

Nord-Norge i verden #8: Er det noe galt med boligpolitikken?

 • 30.06.2019

I Nord-Norge er vi avhengige av mobilitet, for å fylle de jobbene som er ledige og utnytte all kapasitet. Rapporten fra Kunnskapsbanken for Nord-Norge peker på at prisutviklingen gjør at det blir vanskeligere å flytte på seg fra distriktet til mer sentrale strøk, men også fra sentrale strøk til distriktet, for å få ny jobb eller studere. Er det noe galt med boligpolitikken? Og hvem er egentlig vinnerne og taperne i dagens boligmarked? For å finne svar har vi med oss forsker Carl Erik Nyvold ved Kunnskapsparken Bodø, avdelingsdirektør Lena Elisabeth Jørgensen i Husbanken og konserndirektør for kreditt og risikostyring i SpareBank1 Nord-Norge, Liv Bortne Ulriksen.

Nord-Norge i verden #7: Forventninger

 • 19.06.2019

Nordnorske ledere er optimistiske på landsdelens vegne, men er ikke like positive til sin egen bransje. Tilgangen på kvalifisert arbeidskraft og bærekraft som et konkurransefortrinn er viktigst. Programleder Stein Vidar Loftås drøfter Forventningsbarometeret for Nord-Norge med konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge Petter Høiseth, Ole Henrik Hjartøy fra NHO og Mariann Meby fra Bodø Næringsforum, i samtale foran publikum i Bodø 18 juni 2019.

Nord-Norge i verden #6: Det er kvinner som leder Nord-Norge

 • 18.06.2019

Nord-Norge leder an når det kommer til kvinnelige ledere og styremedlemmer og i dag er 4 av 10 ledere i Nord-Norge kvinner. Men betyr det egentlig noe om lederen er en kvinne eller en mann? Programleder Stein Vidar Loftås får besøk i studio av rektor ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet, Anne Husebekk. administrerende direktør i Helgeland Sparebank, Hanne Nordgaard (på telefon).administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.ny sjef på Clarion Hotel The Edge i Tromsø, Ida Kristine Jakobsen.

Nord-Norge i verden #5: Algeutbrudd gir laksedød for 2,5 milliarder kroner

 • 06.06.2019

Et giftig algeutbrudd langs kysten av Nordland og Troms har siden midten av mai rystet oppdrettsnæringen. Nær 8 millioner laks er døde, og verdier for 2,5 milliarder kroner er tapt. Hva er konsekvensen, og hva skjer videre med oppdrettsnæringen i nord? For å finne svar tar programleder Stein Vidar Loftås en prat med daglig leder i Gratanglaks i Gratangen, Tore Lundberg. Til studio kommer også en av Norges fremste sjømatanalytikere, Paul T. Aandahl fra Norges Sjømatråd og analytiker ved Capia analyseselskap Eivind Hestvik Brækkan.

Nord-Norge i verden #4: Gruvedrift i nord – en milliardindustri eller Norges skam?

 • 24.05.2019

Programleder Stein Vidar Loftås får besøk i studio av forsker Guttorm Christensen i Akvaplan-niva. Han har ledet arbeidet med å kartlegge konsekvensene av etablering av gruvedrift i Repparfjord i Kvalsund kommune. I tillegg er daglig leder for gruveselskapet Nussir, Øystein Rushfeldt, med på telefon. Det samme er rådsmedlem i Sametinget, Silje Karine Muotka og Natur og Ungdom.

Nord-Norge i verden #3: Hva skjer med kronekursen?

 • 11.04.2019

Hva skjer med kronekursen? Og hvordan påvirkes vi i Nord-Norge av valutakursene? Vi snakker med Jan Hestad fra SpareBank 1 Markets og sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen fra Sjømatrådet.

Nord-Norge i verden #2: Hvorfor gjør Trump det han gjør?

 • 15.03.2019

Forstår USAs president konsekvensene av handelskriger, og hva betyr USAs aggressive handelspolitikk for oss i Nord-Norge? For å finne svar har vi fått med oss Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets og avtroppende konsernsjef for SpareBank 1 Nord-Norge Jan-Frode Janson.

Nord-Norge i verden #1: Puster vi med verden?

 • 08.03.2019

Vi snakker med ansvarlig redaktør for Kunnskapsbanken, Audhild Dahlstrøm og administrerende direktør for NordNorsk Reiseliv, Trond Øverås - om turister, brexit og hva dette betyr for oss i Nord-Norge.

Artwork-næringspodden

I Næringspodden får vi oppleve nordnorsk næringsliv fra innsiden. Vi besøker gründere og næringslivsledere i hele landsdelen, og får kunnskap om bransjen, personlige historier, tall og fakta.

 • Podcast levert av: SpareBank 1 Nord-Norge
 • Programleder: Kjersti Eline Tønnessen Busch
 • Produsert av: SALT
 • Musikk: Benjamin Mørk

Næringspodden #3: Oppdrett for fremtiden

 • 25.04.2019

Tore Lundberg tjener millioner på lakseoppdrett. Hva tenker han om utfordringene til oppdrettsnæringen, og hva er hans motivasjon for å skape verdier i Gratangen? En podcast om lakselus, miljøutfordringer og ny teknologi.

Næringspodden #2: Lokal mat med internasjonal smak

 • 28.04.2019

Anita Gylseth så tidlig mulighetene for å produsere og selge lokal mat til turister i Lofoten. Hvordan har turistnæringen endret seg fra hun startet Anitas Sjømat i 1992, og hva har hun gjort for å tilpasse seg markedet med den raskt voksende turiststrømmen? Vi møter henne i delikatessebutikken og restauranten ved Reinefjorden i Moskenes.

Næringspodden #1: Marked for rein drift

 • 16.04.2019

Hvordan er arbeidshverdagen og økonomien til en reineier? Og hva er verdien av å drive med rein? Vi møter reineier Inga Anne Karen Sara i Masi i Finnmark.