Utsetter Agenda Nord-Norge 2021

Den krevende smittesituasjonen i Tromsø og de nye smitteverntiltakene gjør at konferansen med over hundre tilreisende deltakere ikke kan gjennomføres som planlagt.

Agenda Nord-Norge skulle arrangeres i Tromsø 8. og 9. november, med opp mot 300 deltakere på gjestelista. Mange av de påmeldte deltakerne er tilreisende næringslivsledere og politikere fra andre kommuner i Nord-Norge.

Etter en uke med stadig nye smitterekorder i Tromsø og økt antall innlagte koronasmittede pasienter på Universitetssykehuset Nord-Norge, har det de siste dagene vært hyppige møter mellom lokale og nasjonale myndigheter. Fredag varslet Tromsø kommune nye og inngripende smitteverntiltak, som vil gjelde fra tirsdag i neste uke. De tre arrangørene av Agenda Nord-Norge – SpareBank 1 Nord-Norge, LO og NHO – har derfor kommet fram til at det riktige er å utsette konferansen.

– Vi har de siste dagene vært i løpende dialog med både lokale og regionale myndigheter. Det er mange som er bekymret for smittesituasjonen i Tromsø, og risikoen for at utbruddet skal spre seg til resten av landsdelen. Agenda Nord-Norge er en koblingsarena der folk fra hele landet møtes for å snakke i lag. En slik konferanse er dessverre ikke forenelig med de nye smitteverntiltakene i Tromsø, der man blant annet advarer mot å bringe sammen folk på tvers av organisasjoner. Vi mener derfor at det ikke er forsvarlig å gjennomføre konferansen som planlagt, sier Liv B. Ulriksen, konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge.

Avgjørelsen ble tatt av de tre arrangørene i fellesskap fredag ettermiddag. Det var ingen lett avgjørelse, sier regionleder for LO Troms og Finnmark, Bjørn Johansen.

– I fjor måtte konferansen avlyses som følge av koronasituasjonen. I år skulle vi snakke om veien ut av pandemien. Jeg er lei meg for at det ikke blir Agenda Nord-Norge i Tromsø i neste uke. Det kjennes tungt, men allikevel riktig å utsette arrangementet, sier Johansen.

De nye smitteverntiltakene i Tromsø åpner for at arrangement kan gjennomføres med færre deltakere, økt avstand, munnbind og faste, tilviste plasser. De siste dagene har flere næringslivsledere i nord advart mot at en ny runde med strenge tiltak vil være svært krevende for allerede hardt prøvede bedrifter innen servering, uteliv og reiseliv. Arrangørene av Agenda Nord-Norge sier hensynet til næringslivet har gjort avgjørelsen ekstra vanskelig. De understreker at utsettelsen av konferansen ikke er et signal til øvrige arrangører om at de bør avlyse sine arrangementer.

– For oss har hensynet til tilreisende og risikoen for at utbruddet spres, veid tungt. I tillegg vil et Agenda Nord-Norge uten kobling og møter på tvers, ikke bli den konferansen vi ønsker å lage. Vi håper imidlertid det blir mulig å gjennomføre mange arrangementer i Tromsø, selv med de gjeldende smitteverntiltakene, sier Målfrid Baik, regiondirektør i NHO Arktis.

Hun har vært i dialog med flere næringslivsaktører i løpet av de siste dagene.

– Bedriftslederne synes naturlig nok at dette er tungt. Det er imidlertid stor forståelse for at det er nødvendig å få ned smitten i Tromsø. Vi håper nå at tiltakene skal ha så god effekt at vi veldig snart ser en bedring i smittetallene, og kan fjerne tiltakene igjen, sier Baik.

Konferansen vil bli arrangert i Tromsø på et senere tidspunkt. SpareBank 1 Nord-Norge inviterer i tillegg til en digital lansering av Konjunkturbarometer for Nord-Norge tirsdag 9. november klokken 09.00 – 11.30. KBNN Spesial vil være åpent for alle, og streames direkte på kbnn.no. Ytterligere detaljer om dette arrangementet kommer i løpet av helgen.