Fiskerne tar ansvar
Rapporten fra Nordlandsforskning viser at fiskerinæringen er bekymret for den økte tilførselen av plast i havet fordi fiskerinæringen er avhengig av et rent hav. Økte mengder plast i norske havområder kan i verste fall true matproduksjonen, matsikkerheten og omdømmet til norsk fisk
Intervjuobjektene i rapporten forteller om en holdningsendring blant fiskerne i løpet de siste ti årene – spesielt blant den yngre garde.
«Det vil være totalt ødeleggende dersom det kommer ut at havet er en søppeldynge», uttaler en av fiskerne i rapporten.
Norges Fiskarlag har gjort en massiv innsats mot marin forsøpling de siste årene og vedtok i 2018 en strategi mot marin forsøpling. Strategien inneholder seks prioriterte tiltak som innebærer holdningsarbeid blant medlemmene, samarbeid nasjonalt og internasjonalt, og utredning og innføring av løsninger for fiskeflåten.
I dag finnes det ikke et enhetlig system for levering av avfall i havn, og mange småhavner har ikke gode avfallsløsninger. Ifølge Miljødirektoratet mangler halvparten av alle havner i Norge avfallsplaner, til tross for at dette er et krav i norsk og europeisk regelverk. Fiskerne som er intervjuet av Nordlandsforskning, etterlyser muligheten til å levere avfall samme sted som de leverer fisk.
Fiskerne påpeker at det i dag genereres mer plastavfall enn tidligere. Fiskeriutstyr ble tidligere produsert av nedbrytbart materiale, mens det i dag stort sett er produsert av plastmaterialer. Husholdningsavfall har også mer plastemballering enn tidlige. Økt bruk av plast i utstyr og emballasje fører til mer plastavfall, og for fiskere er det vanskelig å bringe avfall til land fordi de mangler plass til avfallshåndtering om bord på båten.
Plast og annet avfall, spesielt tapt fiskeriutstyr, ender opp som uønsket bifangst under ordinært fiske. «Fishing for litter» er et prøveprosjekt som tar tak i denne utfordringen. Et titall fartøy er i dag en del av ordningen som sikrer at de deltakende fartøyene kan levere oppfisket avfall vederlagsfritt i havn. Over 100 tonn oppfisket avfall har blitt levert og håndtert gjennom ordningen i 2018. SALT Lofoten administrer «Fishing for litter» på vegne av Miljødirektoratet.