Podcast

Bgtegerw-2

Nord-Norge opplever gode tider. Men hvorfor er det slik? I denne podcastserien vil vi ta for oss hendelser og trender i verden som påvirker nordnorsk økonomi.

 • Podcast levert av av: SpareBank 1 Nord-Norge
 • Programleder: Stein Vidar Loftås
 • Produsert av: Helt Digital
 • Musikk: Emil Karlsen

Nord-Norge i verden #8: Er det noe galt med boligpolitikken?

 • 30.06.2019

I Nord-Norge er vi avhengige av mobilitet, for å fylle de jobbene som er ledige og utnytte all kapasitet. Rapporten fra Kunnskapsbanken for Nord-Norge peker på at prisutviklingen gjør at det blir vanskeligere å flytte på seg fra distriktet til mer sentrale strøk, men også fra sentrale strøk til distriktet, for å få ny jobb eller studere. Er det noe galt med boligpolitikken? Og hvem er egentlig vinnerne og taperne i dagens boligmarked? For å finne svar har vi med oss forsker Carl Erik Nyvold ved Kunnskapsparken Bodø, avdelingsdirektør Lena Elisabeth Jørgensen i Husbanken og konserndirektør for kreditt og risikostyring i SpareBank1 Nord-Norge, Liv Bortne Ulriksen.

Nord-Norge i verden #7: Forventninger

 • 19.06.2019

Nordnorske ledere er optimistiske på landsdelens vegne, men er ikke like positive til sin egen bransje. Tilgangen på kvalifisert arbeidskraft og bærekraft som et konkurransefortrinn er viktigst. Programleder Stein Vidar Loftås drøfter Forventningsbarometeret for Nord-Norge med konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge Petter Høiseth, Ole Henrik Hjartøy fra NHO og Mariann Meby fra Bodø Næringsforum, i samtale foran publikum i Bodø 18 juni 2019.

Nord-Norge i verden #6: Det er kvinner som leder Nord-Norge

 • 18.06.2019

Nord-Norge leder an når det kommer til kvinnelige ledere og styremedlemmer og i dag er 4 av 10 ledere i Nord-Norge kvinner. Men betyr det egentlig noe om lederen er en kvinne eller en mann? Programleder Stein Vidar Loftås får besøk i studio av rektor ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet, Anne Husebekk. administrerende direktør i Helgeland Sparebank, Hanne Nordgaard (på telefon).administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.ny sjef på Clarion Hotel The Edge i Tromsø, Ida Kristine Jakobsen.

Nord-Norge i verden #5: Algeutbrudd gir laksedød for 2,5 milliarder kroner

 • 06.06.2019

Et giftig algeutbrudd langs kysten av Nordland og Troms har siden midten av mai rystet oppdrettsnæringen. Nær 8 millioner laks er døde, og verdier for 2,5 milliarder kroner er tapt. Hva er konsekvensen, og hva skjer videre med oppdrettsnæringen i nord? For å finne svar tar programleder Stein Vidar Loftås en prat med daglig leder i Gratanglaks i Gratangen, Tore Lundberg. Til studio kommer også en av Norges fremste sjømatanalytikere, Paul T. Aandahl fra Norges Sjømatråd og analytiker ved Capia analyseselskap Eivind Hestvik Brækkan.

Nord-Norge i verden #4: Gruvedrift i nord – en milliardindustri eller Norges skam?

 • 24.05.2019

Programleder Stein Vidar Loftås får besøk i studio av forsker Guttorm Christensen i Akvaplan-niva. Han har ledet arbeidet med å kartlegge konsekvensene av etablering av gruvedrift i Repparfjord i Kvalsund kommune. I tillegg er daglig leder for gruveselskapet Nussir, Øystein Rushfeldt, med på telefon. Det samme er rådsmedlem i Sametinget, Silje Karine Muotka og Natur og Ungdom.

Nord-Norge i verden #3: Hva skjer med kronekursen?

 • 11.04.2019

Hva skjer med kronekursen? Og hvordan påvirkes vi i Nord-Norge av valutakursene? Vi snakker med Jan Hestad fra SpareBank 1 Markets og sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen fra Sjømatrådet.

Nord-Norge i verden #2: Hvorfor gjør Trump det han gjør?

 • 15.03.2019

Forstår USAs president konsekvensene av handelskriger, og hva betyr USAs aggressive handelspolitikk for oss i Nord-Norge? For å finne svar har vi fått med oss Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets og avtroppende konsernsjef for SpareBank 1 Nord-Norge Jan-Frode Janson.

Nord-Norge i verden #1: Puster vi med verden?

 • 08.03.2019

Vi snakker med ansvarlig redaktør for Kunnskapsbanken, Audhild Dahlstrøm og administrerende direktør for NordNorsk Reiseliv, Trond Øverås - om turister, brexit og hva dette betyr for oss i Nord-Norge.

Artwork-næringspodden

I Næringspodden får vi oppleve nordnorsk næringsliv fra innsiden. Vi besøker gründere og næringslivsledere i hele landsdelen, og får kunnskap om bransjen, personlige historier, tall og fakta.

 • Podcast levert av: SpareBank 1 Nord-Norge
 • Programleder: Kjersti Eline Tønnessen Busch
 • Produsert av: SALT
 • Musikk: Benjamin Mørk

Næringspodden #3: Oppdrett for fremtiden

 • 25.04.2019

Tore Lundberg tjener millioner på lakseoppdrett. Hva tenker han om utfordringene til oppdrettsnæringen, og hva er hans motivasjon for å skape verdier i Gratangen? En podcast om lakselus, miljøutfordringer og ny teknologi.

Næringspodden #2: Lokal mat med internasjonal smak

 • 28.04.2019

Anita Gylseth så tidlig mulighetene for å produsere og selge lokal mat til turister i Lofoten. Hvordan har turistnæringen endret seg fra hun startet Anitas Sjømat i 1992, og hva har hun gjort for å tilpasse seg markedet med den raskt voksende turiststrømmen? Vi møter henne i delikatessebutikken og restauranten ved Reinefjorden i Moskenes.

Næringspodden #1: Marked for rein drift

 • 16.04.2019

Hvordan er arbeidshverdagen og økonomien til en reineier? Og hva er verdien av å drive med rein? Vi møter reineier Inga Anne Karen Sara i Masi i Finnmark.