Podcast

Podcast_nn-i-verden

Nord-Norge opplever gode tider. Men hvorfor er det slik? I denne podcastserien vil vi ta for oss hendelser og trender i verden som påvirker nordnorsk økonomi.

 • Podcast levert av av: SpareBank 1 Nord-Norge
 • Programleder: Stein Vidar Loftås
 • Redaktør: Audhild Dahlstrøm
 • Produsert av: Helt Digital
 • Musikk: Emil Karlsen

Nord-Norge i verden #29: LIVE: Det nordnorske potensialet

 • 09.03.2020

Årets første live-podkast ble spilt inn under NHOs årskonferanse i Alta 6. mars. Tema: Mangel på arbeidskraft og det nordnorske potensialet. At ungdom flytter fra bygd til by er ikke noe nytt. Vinnerne er byer i Sør-Norge. Hvorfor er det slik? Hva er konsekvensene? Og hva kan vi gjøre for å motvirke dette? Programleder Stein Vidar Loftås har toppet laget, og med seg på scenen i Alta har han Erna Solberg, statsminister, Anne Husebekk, rektor ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet, Ole Erik Almlid, administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon, Liv Ulriksen, konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge.

Nord-Norge i verden #28: Kan teknologi ‘løse’ eldrebølgen?

 • 26.02.2020

Eldrebølgen skyller over Nord-Norge, og i kjølvannet ligger mange utfordringer. For hvordan skal vi greie å opprettholde et godt helse- og omsorgstilbud i fremtiden?

Kan løsningen finnes i velferdsteknologi? Og hva er egentlig velferdsteknologi?

Programleder Stein Vidar Loftås får besøk av et knippe av landsdelens fremste eksperter på området.

 • Siri Bjørvig er avdelingsleder for personlig e-helse ved Nasjonalt senter for e-helseforskning.
 • Magne Nicolaisen er samhandlingssjef ved Universitetssykehuset Nord-Norge.
 • Ingebjørg Vestrum er forsker ved Nord Universitet.
 • Lill Sverresdatter Larsen er leder av Norsk Sykepleierforbund.

Nord-Norge i verden #27: En bakstreversk, kynisk populist?

 • 13.02.2020

Ingen har så mye makt over Nord-Norges fremtid som politikerne. Nord-Norge i verden tar derfor for seg sentrale politikere for å finne ut hva de egentlig mener.

I denne episoden møter du leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum. Er han en ustyrlig populist, eller en kynisk proteksjonist?

Hva vil Senterpartiet gjøre for næringslivet i nord? Er det fornuftig å bruke penger på å reversere gjennomførte reformer? Og hva mener Senterpartiet egentlig om miljøvern?

I denne episoden får vi høre samtalen mellom programleder Stein Vidar Loftås og Trygve Slagsvold Vedum.

Nord-Norge i verden #26: Hva betyr koronaviruset for Nord-Norge

 • 06.02.2020

Spredningen av koronaviruset har skremt en hel verden. Men er viruset egentlig så farlig? Hvor kommer viruset fra? Og hva betyr viruset for norsk økonomi og nordnorsk næringsliv? Programleder Stein Vidar Loftås er på plass i studio og får besøk av: Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet. Pål Ringholm, analysesjef i SpareBank 1 Markets, Jørgen Heggelund, rentemegler i SpareBank 1 Nord-Norge Markets, Trine Risvik fra Tromsø Friluftssenter.

Nord-Norge i verden #25: Starter kampen om Nord-Norge

 • 20.01.2020

Ingen har så mye makt over Nord-Norges fremtid som politikerne. Nord-Norge i verden tar derfor for seg sentrale politikere for å finne ut hva de egentlig mener.Først ut er nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik. Har hun statsminister-ambisjoner? Hvordan vil Arbeiderpartiet endre Nord-Norge? Hva med Nord-Norge-banen og fylkessammenslåing? Og kan de virkelig bli enige med Senterpartiet? I denne episoden får vi høre samtalen mellom programleder Stein Vidar Loftås og Hadia Tajik.

Nord-Norge i verden #24: Stemmen fra nord – en juleprat med Skjalg Fjellheim

 • 03.01.2020

Programleder Stein Vidar Loftås møter politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim. Fjellheim har en skarp penn og sterke meninger. Han provoserer og skaper debatt – og fremsnakker Nord-Norge overalt hvor han er. I denne episoden blir vi bedre kjent med det mange mener er stemmen fra nord.

Nord-Norge i verden #23: Hva kan vi vente oss i 2020?

 • 19.12.2019

Hva venter oss i 2020 og det neste tiåret? Programleder Stein Vidar Loftås tar et dypdykk i makroøkonomi, nordnorske huspriser samt nasjonal og internasjonal politikk. For alt påvirker Nord-Norge. På gjestelisten står: Statsviter og valgekspert Marcus Buck ved Institutt for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet. Sjefsøkonom Nejra Macic ved Prognosesenteret AS. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets.

Nord-Norge i verden #22: LIVE: Digital selvråderett

 • 19.12.2019

“Regulering er styring, ikke begrensning. Gjennom å regulere teknologiutviklingen, kan vi skape et handlingsrom og styrke desentralisering.” Førsteamanuensis Einar Sneve Martinussen ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo løfter opp mulighetene som ligger i desentralisert teknologi. Han advarer samtidig mot å la utviklingen styres fra California, hvor de store selskapene prioriterer individuelle behov foran kollektive behov som arbeid, skatt og samfunnsutvikling. Hva skal egentlig digitalisering gjøre for oss? Hvilke muligheter ligger i digitalisering? Hvem er det digitale Nord-Norge for? I denne episoden får du lyden av Einar Sneve Martinussens foredrag under Agenda Nord-Norge i Narvik 11. november 2019.

Nord-Norge i verden #21: LIVE: Løsningen på det nordnorske paradokset

 • 25.11.2019

Nord-Norge har alle forutsetninger for å lykkes, men står overfor store utfordringer. Mange av disse kan løses gjennom digitalisering, mener administrerende direktør i Mo Industripark, Arve Ulriksen. Han tar et oppgjør med manglende vilje og ønske om å omfavne mulighetene som åpnes gjennom digitalisering, og etterlyser strategier og verktøy. “Noe må gjøres, og vi må ta tak nå. Vi kan ikke vente”, sier Ulriksen i sitt foredrag. I denne episoden får du lyden av Ulriksens foredrag under Agenda Nord-Norge i Narvik 11. november 2019.

Nord-Norge i verden #20: LIVE: Utflytting – eller er det egentlig utkasting?

 • 25.11.2019

"Er det egentlig utflytting når du ikke er et alternativ å bli? Hvis folk ikke kan leve som hele seg, kan vi ikke forvente at de blir. Så selv om vi kaller det utflytting, er det kanskje noen ganger utkasting. I Nord-Norge er hver femte innbygger negativ til homofile" (Ingvild Endestad). Ingvild Endestad er leder i Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (tidligere LLH). I sitt foredrag under årets Agenda Nord-Norge tok hun et kraftig oppgjør med nordnorske fordommer. I denne episoden får du lyden av Endestads foredrag under Agenda Nord-Norge i Narvik 11. november 2019.

Nord-Norge i verden #19: LIVE: Hvorfor kommer du til å velge akkurat denne podkasten?

 • 25.11.2019

Hva driver oss til å ta valg? Hvordan velger vi? Og hva betyr dette for samfunnsøkonomien? Kjetil Bjorvatn er professor i samfunnsøkonomi ved NHH og en av Norges fremste foredragsholdere. I denne episoden får du lyden av Bjorvatns foredrag under Agenda Nord-Norge i Narvik 11. november 2019.

Nord-Norge i verden #18: LIVE: Petter Høiseth gjør opp status for Nord-Norge

 • 25.11.2019

"Verden preges av usikkerhet. Vi vet ikke hva som treffer oss – og når. Men dette vet vi: Aldri har behovet for felles svar på felles utfordringer vært større. Og de absolutt største verdiene vi vil skape fremover – de skaper vi sammen." (Petter Høiseth) I sitt foredrag under årets Agenda Nord-Norge presenterte konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge, Petter Høiseth, noen av hovedfunnene fra Konjunkturbarometeret for Nord-Norge 2019. Konjunkturbarometeret er en rapport som årlig gjør opp status for Nord-Norge, og ser inn i fremtiden på hvilke muligheter og utfordringer som ligger der. I denne episoden får du lyden av konsernsjefens presentasjon under Agenda Nord-Norge i Narvik 11. november 2019.

Nord-Norge i verden #17: LIVE: Agenda Nord-Norge 2019

 • 14.11.2019

Årets utgave av Agenda Nord-Norge er over, men i denne episoden gir vi deg noen av høydepunktene fra konferansen som gikk av stabelen fra 10. til 12. november 2019. Bli med programleder Stein Vidar Loftås bak scenen og hør intervju med: Økonom, forfatter, tidligere dataanalytiker i Google, Seth Stephens-Davidowitz. Statsminister Erna Solberg. Konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge, Petter Høiseth.Direktør i NHO Arktis, Målfrid Baik. KBNN-redaktør, Audhild Dahlstrøm. Leder av LOs regionkontor i Nordland, Rita Lekang.

Nord-Norge i verden #16: Nord-Norge på netthandel-toppen

 • 07.11.2019

Netthandelen vokser kraftig i hele landet, og ingen handler mer på nett i Norge enn innbyggerne i Nord-Norge. Men hva betyr egentlig økt netthandelen for næringslivet i nord? Programleder Stein Vidar Loftås har i denne episoden med seg: Kommersiell leder i Klarna, Jens Rygg, Direktør i Alta Næringsforening, Kjetil Kristensen, Gründer og daglig leder i Mystore.no, Yngve Larsen, Daglig leder i Wikestad AS og idinesko.no, Nina Wikestad.

Nord-Norge i verden #15: Vil turistveksten fortsette i nord?

 • 31.10.2019

Aldri før har flere norske og utenlandske turister overnattet i Nord-Norge enn i sommer. Og nå gjør reiselivet seg klar for en ny bølge med vinterturister. Er det skjær i sjøen, eller vil veksten bare fortsette for nordnorske reiselivsbedrifter? Programleder Stein Vidar Loftås tar et dypdykk bak tallene og får god hjelp av Analytiker Eivind Hestvik Brækkan i analyseselskapet Capia. Leder for kommunikasjon og marked i NordNorsk Reiseliv AS, Siw SandvikGründer og daglig leder i Pukka Travels, Anton Heijbel.

Nord-Norge i verden #14: Hvorfor er tilliten lavere i nord?

 • 17.10.2019

I det norske samfunnet tar vi tillit til myndighetene som en selvfølge. Vi har tillit til politiet. Vi har tillit til banken. Vi har tillit våre nærmeste. Vi har tillit til politikere. …eller har vi det? Nye tall viser at tilliten er under press – og tilliten er lavere i Nord-Norge enn i resten av landet. Men hvorfor er det slik? Hva påvirker tillit, og hva kan vi gjøre for å forsterke tilliten i samfunnet? Programleder Stein Vidar Loftås får i denne episoden besøk av forsker Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet som har skrevet en rapport om tillit for Kunnskapsbanken.

Nord-Norge i verden #13: Det digitale Nord-Norge

 • 03.10.2019

Digitalisering har gått fra å være noe truende til å bli en mulighet for mange bransjer. Men hvordan står det til med digitaliseringen i Nord-Norge? Hvilke dører åpnes, og hvordan kan vi posisjonere oss for fremtiden? Det var temaet på et frokostmøte i regi av SpareBank 1 Nord-Norge onsdag 2. oktober – hvor Nord-Norge i verden ble spilt inn direkte foran over 100 tilskuere på Scandic Ishavshotel i Tromsø. Programleder Stein Vidar Loftås har i denne episoden med seg: Hanne-Therese Ridderseth, leder for forvaltningssenteret i Helse Nord. Dag Johansen, professor ved institutt for informatikk ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet. Kjetil Robertsen, daglig leder i LAB Nord-Norge og Petter Høiseth, konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge.

Nord-Norge i verden #12: Alt du må vite om løsepengevirus og datasikkerhet

 • 19.09.2019

En bølge av skadelige løsepengevirus rammer institusjoner og bedrifter over hele verden. Og i mars i år ble også datasystemene til Norsk Hydro rammet. Hva kan du egentlig gjøre for å beskytte deg mot skadelig virus, mot hackere og andre datakriminelle? Og ikke minst: Hva gjør du dersom du likevel skulle bli rammet? For å gi svar, forstå hva som skjer og dele erfaringer har programleder Stein Vidar Loftås invitert inn: Anders Magnus, NRKs korrespondent i USA. Bente Hoff, avdelingsdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet med ansvar for Nasjonalt Cybersikkerhetssenter. Kjetil Robertsen, daglig leder i LAB Nord-Norge. Halvor Molland, informasjonsdirektør i Norsk Hydro.

Nord-Norge i verden #11: Dette betyr Brexit for Nord-Norge

 • 04.09.2019

Midt i en uavklart politisk situasjon i Storbritannia, setter vi en fot i bakken og spør: Hva betyr Brexit for Nord-Norge?

Spiller det noen rolle om det blir en avtaleløs Brexit (hard Brexit), eller har norske myndigheter alle avtaler med Storbritannia i orden? Hvilke bransjer berøres, og hva bør næringslivet gjøre? Og kan Brexit være positivt for Norge?

Programleder Stein Vidar Loftås får med seg journalist Tonje Iversen fra London, regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik, forsker ved Norce, Bård Helge Kårtveit, og Norges sjømatråd utsending til Storbritannia, Hans Frode Kielland Asmyhr.

Nord-Norge i verden #10: Issmelting åpner et hav av muligheter i nord

 • 29.08.2019

Den nordlige sjørute kan gjøre Kirkenes til et knutepunkt i nordområdene.Det er én av konklusjonene i en fersk rapport fra Kunnskapsbanken. For ett år siden seilte det første tankskipet gjennom havet nord for Russland uten hjelp av en isbryter. Innen 2030 vil ruten være isfri gjennom hele sommersesongen, og det forventes at stadig mer godstrafikk mellom Asia og Europa vil gå gjennom Nordøstpassasjen – i stedet for den lange veien om Suez-kanalen. Men hvilke konsekvenser får dette for Nord-Norge og nordnorsk næringsliv? Og hva med Russland? For å få svar har programleder Stein Vidar Loftås invitert inn forsker ved Akvaplan-niva, Rune Rautio. Han er en av forfatterne bak rapporten ‘Den nordlige sjørute’ som er skrevet på oppdrag fra Kunnskapsbanken. Og man kan ikke lage en episode som omhandler Russland, uten å ha med Russland-ekspert Hans-Wilhelm Steinfeld.

Nord-Norge i verden #9: Håper på himmelsk vekst for Andøya Space Center

 • 14.08.2019

50 år etter at mennesker tok sine første skritt på månen, er romteknologi en vekstbransje – også i Nord-Norge. Andøya Space Center har vokst fra 40 ansatte til nærmere 100. Nå vil konsernet ta steget videre, og håper å være mellom 200 og 300 ansatte i løpet av de neste fem-seks årene. Vi har med oss konsernsjef i Andøya Space Center, Odd Roger Enoksen. Han forteller om himmelske muligheter, og tankevekkende problemstillinger.

Nord-Norge i verden #8: Er det noe galt med boligpolitikken?

 • 30.06.2019

I Nord-Norge er vi avhengige av mobilitet, for å fylle de jobbene som er ledige og utnytte all kapasitet. Rapporten fra Kunnskapsbanken for Nord-Norge peker på at prisutviklingen gjør at det blir vanskeligere å flytte på seg fra distriktet til mer sentrale strøk, men også fra sentrale strøk til distriktet, for å få ny jobb eller studere. Er det noe galt med boligpolitikken? Og hvem er egentlig vinnerne og taperne i dagens boligmarked? For å finne svar har vi med oss forsker Carl Erik Nyvold ved Kunnskapsparken Bodø, avdelingsdirektør Lena Elisabeth Jørgensen i Husbanken og konserndirektør for kreditt og risikostyring i SpareBank1 Nord-Norge, Liv Bortne Ulriksen.

Nord-Norge i verden #7: Forventninger

 • 19.06.2019

Nordnorske ledere er optimistiske på landsdelens vegne, men er ikke like positive til sin egen bransje. Tilgangen på kvalifisert arbeidskraft og bærekraft som et konkurransefortrinn er viktigst. Programleder Stein Vidar Loftås drøfter Forventningsbarometeret for Nord-Norge med konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge Petter Høiseth, Ole Henrik Hjartøy fra NHO og Mariann Meby fra Bodø Næringsforum, i samtale foran publikum i Bodø 18 juni 2019.

Nord-Norge i verden #6: Det er kvinner som leder Nord-Norge

 • 18.06.2019

Nord-Norge leder an når det kommer til kvinnelige ledere og styremedlemmer og i dag er 4 av 10 ledere i Nord-Norge kvinner. Men betyr det egentlig noe om lederen er en kvinne eller en mann? Programleder Stein Vidar Loftås får besøk i studio av rektor ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet, Anne Husebekk. administrerende direktør i Helgeland Sparebank, Hanne Nordgaard (på telefon).administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.ny sjef på Clarion Hotel The Edge i Tromsø, Ida Kristine Jakobsen.

Nord-Norge i verden #5: Algeutbrudd gir laksedød for 2,5 milliarder kroner

 • 06.06.2019

Et giftig algeutbrudd langs kysten av Nordland og Troms har siden midten av mai rystet oppdrettsnæringen. Nær 8 millioner laks er døde, og verdier for 2,5 milliarder kroner er tapt. Hva er konsekvensen, og hva skjer videre med oppdrettsnæringen i nord? For å finne svar tar programleder Stein Vidar Loftås en prat med daglig leder i Gratanglaks i Gratangen, Tore Lundberg. Til studio kommer også en av Norges fremste sjømatanalytikere, Paul T. Aandahl fra Norges Sjømatråd og analytiker ved Capia analyseselskap Eivind Hestvik Brækkan.

Nord-Norge i verden #4: Gruvedrift i nord – en milliardindustri eller Norges skam?

 • 24.05.2019

Programleder Stein Vidar Loftås får besøk i studio av forsker Guttorm Christensen i Akvaplan-niva. Han har ledet arbeidet med å kartlegge konsekvensene av etablering av gruvedrift i Repparfjord i Kvalsund kommune. I tillegg er daglig leder for gruveselskapet Nussir, Øystein Rushfeldt, med på telefon. Det samme er rådsmedlem i Sametinget, Silje Karine Muotka og Natur og Ungdom.

Nord-Norge i verden #3: Hva skjer med kronekursen?

 • 11.04.2019

Hva skjer med kronekursen? Og hvordan påvirkes vi i Nord-Norge av valutakursene? Vi snakker med Jan Hestad fra SpareBank 1 Markets og sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen fra Sjømatrådet.

Nord-Norge i verden #2: Hvorfor gjør Trump det han gjør?

 • 15.03.2019

Forstår USAs president konsekvensene av handelskriger, og hva betyr USAs aggressive handelspolitikk for oss i Nord-Norge? For å finne svar har vi fått med oss Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets og avtroppende konsernsjef for SpareBank 1 Nord-Norge Jan-Frode Janson.

Nord-Norge i verden #1: Puster vi med verden?

 • 08.03.2019

Vi snakker med ansvarlig redaktør for Kunnskapsbanken, Audhild Dahlstrøm og administrerende direktør for NordNorsk Reiseliv, Trond Øverås - om turister, brexit og hva dette betyr for oss i Nord-Norge.

Artwork-næringspodden

I Næringspodden får vi oppleve nordnorsk næringsliv fra innsiden. Vi besøker gründere og næringslivsledere i hele landsdelen, og får kunnskap om bransjen, personlige historier, tall og fakta.

 • Podcast levert av: SpareBank 1 Nord-Norge
 • Programleder: Kjersti Eline Tønnessen Busch
 • Produsert av: SALT
 • Musikk: Benjamin Mørk

Næringspodden #3: Oppdrett for fremtiden

 • 25.04.2019

Tore Lundberg tjener millioner på lakseoppdrett. Hva tenker han om utfordringene til oppdrettsnæringen, og hva er hans motivasjon for å skape verdier i Gratangen? En podcast om lakselus, miljøutfordringer og ny teknologi.

Næringspodden #2: Lokal mat med internasjonal smak

 • 28.04.2019

Anita Gylseth så tidlig mulighetene for å produsere og selge lokal mat til turister i Lofoten. Hvordan har turistnæringen endret seg fra hun startet Anitas Sjømat i 1992, og hva har hun gjort for å tilpasse seg markedet med den raskt voksende turiststrømmen? Vi møter henne i delikatessebutikken og restauranten ved Reinefjorden i Moskenes.

Næringspodden #1: Marked for rein drift

 • 16.04.2019

Hvordan er arbeidshverdagen og økonomien til en reineier? Og hva er verdien av å drive med rein? Vi møter reineier Inga Anne Karen Sara i Masi i Finnmark.