Eierskapet var i stor grad konsentrert rundt kommuner med råvarebaserte næringer.
Næringsfordelt rangerte industri, transport og lagring, samt oppdrett høyest i forhold til andel av utenlandske direkteinvesteringer.
Utenlandske direkteinvesteringer omfatter investeringer i næringsvirksomhet i andre land enn der investoren hører hjemme. Gjennom slike investeringer har investoren til hensikt å etablere en varig økonomisk forbindelse og utøve effektiv innflytelse på virksomheten. For at investeringen skal regnes som direkteinvestering må investoren eie mer enn 20 prosent.
Betydningen av utenlandske direkteinvesteringer
Det er flere syn på hva utenlandske direkteinvesteringer har å si for bedriftene og landet det investeres i. På én side hevdes det at utenlandske eiere begrenser utviklingsmulighetene for norske bedrifter og fører verdier ut av landet.
På den annen side kan utenlandske eiere har positiv effekt på norsk næringsliv gjennom tilførsel av kapital, teknologi, kompetanse og markedsadgang.
Flere faktorer øker Norges attraktivitet med hensyn til direkteinvesteringer
Markedet for utenlandske direkteinvesteringer i Norge påvirkes positivt av flere faktorer. Blant annet pekes det på at Norge er et land med langsiktig politisk og økonomisk stabilitet, lav inflasjon og med en velutviklet infrastruktur.
Arbeidsstyrken har i snitt høy utdanning og produktivitet. Verdensbanken rangerte Norge som nummer 9 av 190 land på deres «ease of doing business»-indeks i 2019. Indeksen rangerer land basert på hvor lett det er å drive virksomhet i landet.
Generelt er direkteinvesteringer i andre land enten markedsmotiverte, kostnads- og effektivitets-motiverte, ressursmotiverte eller diversifiseringsmotiverte. Utenlandske direkteinvesteringer i Norge har historisk vært motivert ut fra et ønske om tilgang til naturressurser.
I 2016 var om lag halvparten av utenlandske direkteinvesteringer i Norge enten direkte eller indirekte tilknyttet olje- og gassindustrien. Det tyder på at dette fremdeles er gjeldende, selv om ressursbegrepet også kan utvides til å omfatte kompetanse og teknologi.
Mange investeringer har også vært markedsmotiverte, særlig i handelsvirksomheter og finansnæringen.
Utenlandske direkteinvesteringer på 16,7 milliarder i Nord-Norge
Beregningene viser at det i 2018 var en samlet beholdning av UDI i Nord-Norge på 16,7 milliarder kroner.
56 prosent av investeringene i Nord-Norge var knyttet til selskaper i Nordland, mens de resterende 44 prosentene var i Troms og Finnmark.