Gjeld i forhold til kvadratmeterpris
Figuren sier noe om hvordan personers gjeld per kvadratmeter har utviklet seg i forhold til kvadratmeterprisen for alle typer boliger i landsdelen (belåningsgrad).
Belåningsgraden i Norge har ligget rundt 36 prosent i hele perioden.
I Nordland og Finnmark var belåningsgraden lik i 2012 (40 prosent). Mens nivået falt til 38 prosent i Nordland har det vært mer stabilt i Finnmark. I Troms er belåningsgraden lavere enn de øvrige fylkene i landsdelen og Norge som helhet.
Dette betyr at boligverdiene har utviklet seg i takt med gjelden.
Merknad:
Belåningsgraden er beregnet med utgangspunkt i bosatte personer 17 år og eldre med beløp (total skattepliktig gjeld og inntekt) hentet fra innrapporterte ligningstall (SSB 08603). Alle typer boliger omfatter alle bygningstyper, bygningsstatus, bruksenhetstype og hvorvidt det er registrert bosatte i bruksenhet eller bygning. Fritidsboliger og bruksenheter registrert som annet enn bolig inkluderes i statistikken dersom det ifølge folkeregisteret er registrert bosatte på boligens adresse (SSB 06513).
SSB oppgir ikke eksakte tall for bruksareal på bygningsmassen i Norge. Dette skyldes at datakvaliteten i matrikkelen, særlig for eldre bygg, er ganske dårlig. Det er derfor SSB kun publiserer tall i størrelsesintervaller (15 intervaller for bruksareal, fordelt på 6 bygningstyper). Kunnskapsparken Bodø gjort beregninger for å finne den totale bygningsmassen, og omfordelt dette på 3 bygningstyper. Dette er så ganget ut med SSBs gjennomsnittlige kvadratmeterpris for disse boligtypene (SSB 06035). Dette ga den totale boligformuen for landsdelen, som så ble delt på antall kvadratmeter bruksareal for å få en gjennomsnittlig boligprisverdi. Beregningene gir et godt bilde på både verdi og utvikling.
Det er ikke mulig å vise tall for årene før 2012, pga. brudd i statistikken. Dette skyldes at modellen for avgrensing av boligpopulasjonen ble noe endret. Tall etter 2018 er ikke mulig å vise siden ligningstallene enda ikke er offentliggjort.