Privat overnatting i kraftig vekst
Privat overnatting gjennom delingsplattformer som Airbnb økte med over 50 prosent i Nord-Norge fra 2022 til 2023. Veksten skaper nye muligheter for reiselivet, men også utfordringer for hotell og boligmarkedet.
I 2023 ble 1.097.000 overnattinger i Nord-Norge formidlet gjennom ulike delingsplattformer. I hele 2022 ble det formidlet 721.000 overnattinger, noe som betyr en vekst på over 50 prosent på ett år. Sammenlignes tallene med før pandemien, var veksten på nær 75 prosent.
Til sammenligning var det like over 3 millioner hotellovernattinger i landsdelen i 2023, om lag likt som året før. Det vil si at mer enn hver fjerde overnatting skjedde privat dersom en ser disse to overnattingstypene i sammenheng.
Antall overnattinger formidlet gjennom delingsplattformer i 2023 per 1.000 innbyggere.
Kartet viser antall overnattinger formidlet gjennom delingsplattformer per region i Europa. I Norden er det bare regionene Island (utenom Reykjavik), Lappi (Finland), Bornholm (Danmark) og Gotland (Sverige) som har flere overnattinger enn Troms og Finnmark. For å sammenligne regioner er tallene vist per tusen innbyggere, fordi det synliggjør reiselivets betydning i regioner med relativt lav befolkning.
Europa kan deles inn i 1.076 regioner (NUTS3). Justerer man for folketall, kommer Troms og Finnmark på en 176. plass av disse regionene når man måler antall overnattinger formidlet gjennom delingsplattformer. På plassene over finner man mange av de mest kjente reiselivsdestinasjonene i Europa. Nordland ligger på plass nummer 232.
Overnattinger i Nord-Norge etter type og gjestenes bostedsland (2023).
Nordmenn utgjorde like over to tredjedeler av dem som bodde på hotellene i Nord-Norge i 2023. For Airbnb og andre delingsplattformer utgjorde nordmenn mindre enn hver femte overnatting, mens to tredjedeler av gjestene kom fra andre land i Europa. Europeere på reise i landsdelen velger nå i like stor grad overnatting gjennom delingsplattformer (732.000 overnattinger) som hotell (753.000 overnattinger).
Antall overnattinger formidlet gjennom delingsplattformer i Nord-Norge.
Har veksten i privat overnatting gått ut over hotellene?
Hotellene har ikke hatt samme vekst som de private overnattingene gjennom delingsplattformer. Selv om hotellene har økt losjiomsetningen med 38 prosent fra 2018 til 2023, så er hovedforklaringen at oppnådd pris per rom har økt, og at det i tillegg har vært en vekst i antall tilgjengelige rom. Kapasitetsutnyttelsen av både rom og senger har falt i samme periode i alle de tre nordnorske fylkene. Per utgangen av august lå 2024 an til å bli et godt år for hotellene i landsdelen, hvor både kapasitetsutnyttelsen og pris per rom økte noe fra året før. I årets første kvartal var det nær en dobling
av private overnattinger via delingsplattformer.
Enkelte forskere argumenterer for at effekten vil være positiv også for hotellene på lengre sikt. Det handler om at det kommer flere typer turister, og at det blir mer oppmerksomhet rundt destinasjonen, og når mange får kunnskap om stedet, vil også flere ønske å komme.
Tidlig i 2024 varslet regjeringen at de ønsker å legge besøksbidrag på hoteller og andre overnattingsbedrifter. Tanken er at besøksbidrag skal finansiere reiselivsrelaterte fellesgoder, for eksempel søppelrydding, stivedlikehold og renhold av toaletter. Besøksbidraget skal legges på flere tilbydere, som Airbnb og camping, for å unngå uønsket vridning mellom hoteller og private utleiere.
Hvordan påvirkes leie- og boligmarkedet?
I de fleste kommuner i landsdelen har fremveksten av delingsplattformer hatt begrenset påvirkning på bolig- og leiemarkedet, men i enkelte områder meldes det om tiltakende utfordringer. Det virker som at dette særlig gjelder Tromsø, Lofoten og enkelte kommuner hvor det i utgangspunktet er få boligformidlinger.
Når flere og flere utleiere i Nord-Norge går bort fra langsiktig utleie til lokalbefolkningen og over til kortsiktig utleie rettet mot turister, kan det føre til økte leiepriser. Dette handler igjen om at byer og tettsteder har et begrenset tilbud av boliger. I Tromsø meldes det om utfordringer for studenter med å få tak i boliger og om høye leiekostnader, og økt turisme trekkes frem som en forklaring. Det er nå flere Airbnb-enheter enn hotellrom i Tromsø.
Leiemarkedsundersøkelsen viser at månedsleien for en toroms leilighet på 40 kvm i Tromsø økte med 19 prosent fra 2018 til 2023. Den siste husleieindeksen viser også at leieprisene i Tromsø i andre kvartal 2024 var 6 prosent høyere enn året før. Selv om veksten har vært høy, er den samtidig noe lavere enn snittet for landet. Det er vanskelig å si noe om hvor stor effekt Airbnb har hatt for prisveksten.
God inntjening gjennom korttidsutleie kan også være til hinder for at boliger omsettes, og særlig i attraktive reiselivskommuner. Dette kan gjøre det vanskeligere for fastboende og tilflyttere å finne bolig og dermed svekke mulighetene for rekruttering til kommuner. Av de 80 nordnorske kommunene hadde 19 i snitt færre enn én boligomsetning per måned i 2023.
Hva er fordelene med privat overnatting gjennom delingsplattformer?
I perioder med høyt press på hotellene kan Airbnb gi økt kapasitet til turistdestinasjoner og dermed muliggjøre økt økonomisk aktivitet i regioner. En av fordelene med Airbnb er at man får spredt turismen utover de tradisjonelle hotellområdene, slik at flere deler av landsdelen nyter godt av turistinntekter.
For dem som leier ut på delingsplattformer, vil det gi en god ekstrainntekt, selv om det i statsbudsjettet for 2025 er foreslått å øke grensen for skattefri utleie fra 10.000 til 15.000 kroner. Airbnb forteller selv at noe av det vertene setter mest pris på, er å få vist frem lokalsamfunnet og bli kjent med interessante mennesker som de sannsynligvis ellers aldri ville møtt.