Nyhet

Nord-Norge på netthandel-toppen

Netthandelen vokser kraftig i hele landet, og ingen handler mer på nett enn folk i Nord-Norge.

Daria-nepriakhina-_XR5rkpr HQU-unsplash
Foto av Daria Nepriakhina / Unsplash

Ifølge en rapport fra betalingsselskapet Klarna skiller nemlig Nord-Norge seg tydelig ut når det kommer til netthandel.

Ivrigst av alle er finnmarkingene, som både handler oftere på nett og flere kostbare varer og tjenester enn i landet for øvrig.

Daria-nepriakhina-_XR5rkpr HQU-unsplash
<a href="https://unsplash.com/@epicantus" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Foto av Daria Nepriakhina / Unsplash</a>
HØR PODKAST

Nord-Norge i verden #16: Nord-Norge på netthandel-toppen

46 prosent mer en snittet

Jens Rygg er kommersiell leder i Klarna Norge og ser store forskjeller mellom de nordligste fylkene og resten av landet:

– Finnmark og Troms er faktisk de to fylkene hvor netthandelen vokser mest i forhold til befolkningstallet. I Finnmark er 46 prosent mer handel på nett enn gjennomsnittet i Norge, og det er ganske vesentlig, sier Rygg til podkasten Nord-Norge i verden.

Troms ligger på andreplass med 18 prosent mer netthandel enn gjennomsnittet i Norge.

35a6a911-8bc2-4865-8412-42fab9720402

Kommersiell leder i Klarna Norge, Jens Rygg.

Foto: Klarna

Bruker mobilen

Folk i Nord-Norge handler både oftere på nett, mer kostbare varer og har en gjennomsnittlig høyere verdi på handlekurvene enn i resten av landet. Og: Veldig mye av handelen skjer i dag via mobiltelefonen.

– Vi ser at folk kan sitte i lunsjen og handle sofaer til 20.000 kroner på nett – fra mobil. Og det er faktisk de over 25 år som bidrar til den sterkeste veksten for mobilhandel. De yngste bruker i større grad desktop når de skal kjøpe ting på nett, forteller Rygg i podkasten.

Merker konkurransen

Direktør i Alta Næringsforening, Kjetil Kristensen, sier næringslivet i Alta merker konkurransen fra netthandelen.

– Ja, dette er en ny plattform å nå kundene på, og det øker tilgjengeligheten for varer og tjenester også utenfor byene og tettstedene. Så det er klart vi merker økt konkurranse fra netthandel, medgir Kristensen.

Ifølge podkasten er Kristensen likevel ikke pessimistisk på vegne av næringslivet i fylket:

– Vi har hatt en vekst i varehandelen i fysiske butikker de siste årene, og denne veksten kommer altså parallelt med en økning i netthandelen. Og selv om mye av netthandelen skjer ut av landsdelen må vi huske at ‘‘netthandel’ også kan være lokal handel gjennom lokale nettbutikker, understreker direktøren.

Flest kunder sørpå

Nina Wikestad er daglig leder i Ecco Store Jekta, og i 2017 startet hun nettbutikken idinesko.no.

– Vårt ønske var å lære mer om netthandel, og kunne tilby flere varer enn vi kunne ha i hyllene i butikken vår på Jekta, forteller Wikestad.

Nettbutikken tilbyr levering av varene hjem samme dag for kunder i Tromsø – men flertallet av kundene i nettbutikken bor sørpå.

– Majoriteten av kundene våre på nettbutikken er utenfor Nord-Norge, og vi har mange kunder fra Oslo-området, sier Wikestad i podkasten.

Tror på fysiske butikker

Nettbutikk-eieren mener veksten i netthandelen vil påvirke næringslivet i nord, men tror det er behov for fysiske butikker også i fremtiden.

– Utvalget av butikker vil nok sikkert bli mindre – og da kan utvalget generelt av produkter bli mindre i fysiske butikker. Men jeg tenker det er klin umulig å drive en skobutikk kun på nett. Det handler så mye om følelse, kvalitet, komfort og passform, mener Wikestad.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær først ute og hold deg oppdatert med innhold fra kbnn: direkte på e-post.