Rapporter, Attraktive Nord-Norge

Menn og kvinner har ulike flytteønsker

Menn og kvinner har ulike opplevelser av tilhørighet, trivsel og fremtidsoptimisme – og ulike ønsker for hvor de vil bo.

Kvinner og menn flyttemotiv kbnn 2025 1 koap min
Foto: Karoline O. A. Pettersen for kbnn:
Fem hovedfunn
  1. Menn og kvinner opplever tilhørighet, trivsel og fremtidsoptimisme forskjellig. Menn over 30 år mener oftere enn kvinner at det er lett å bli kjent med folk, men har lavere fremtidstro enn kvinner.

  2. Unge kvinner mellom 15 og 24 år er mest tilbøyelige til å flytte, og 61 prosent av dem vurderer å flytte innen fem år. Flyttelysten er høyere blant menn etter fylte 25 år, mens eldre har langt lavere flytteplaner.

  3. Unge kvinner foretrekker mellomsentrale kommuner som Tromsø og Lillehammer, mens unge menn i større grad ønsker å flytte til de største byene som Oslo, Bergen og Trondheim.

  4. I aldersgruppen 55–65 år ønsker kvinner oftere å flytte til sentrale kommuner som Asker og Hamar, mens menn i større grad ser mot mindre sentrale steder som Nordreisa og Storfjord.

  5. Det er ingen vesentlige forskjeller i flytteplaner mellom kvinner og menn når det gjelder sentrale versus mindre sentrale kommuner, men de har ulike preferanser for hvor de ønsker å bosette seg.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen Attraktive Nord-Norge ble gjennomført høsten 2024 som en oppfølging av tilsvarende undersøkelse fra 2023.

Utvalget består av 2.400 innbyggere i Nord-Norge i alderen 15–65 år, med like mange deltakere fra Finnmark, Troms og Nordland. Det endelige utvalget er vektet etter kjønn, alder og fylke for å være representativt for befolkningen i landsdelen.

Undersøkelsen kartlegger fem faktorer knyttet til bosted: Tilhørighet, trivsel, fremtidsoptimisme, åpenhet og aksept for ulike meninger.

Den dekker også 14 ulike flyttemotiver, inkludert jobb- og karrieremuligheter, økonomi/boutgifter og nærhet til venner og familie.

Undersøkelsen er planlagt og analysert av Telemarksforsking, mens Norstat har stått for datainnsamlingen.

Kjønn påvirker både trivsel, tilhørighet og valg av bosted. Blant innbyggere over 30 år mener 72 prosent av menn at det er lett å bli kjent med folk, mens andelen blant kvinner i samme aldersgruppe er lavere, på 64 prosent.

Menn under 30 år opplever også i større grad enn kvinner at det er aksept for ulike meninger der de bor (74 prosent mot 65 prosent). Flere menn enn kvinner under 30 år oppgir dessuten at de føler sterk tilhørighet til bostedet sitt.

Samtidig er fremtidstroen lavere blant menn enn kvinner, særlig blant dem over 30 år. Denne gruppen uttrykker mindre optimisme for bostedets utvikling i 2024 sammenlignet med 2023. Økonomisk usikkerhet, høyere levekostnader og geopolitiske faktorer kan være medvirkende årsaker til denne utviklingen.

Andel som er helt eller litt enig i ulike påstander om bostedet i Nord-Norge, etter kjønn og alder. Prosent.

Unge kvinner har oftest flytteplaner

Kvinner mellom 15 og 24 år er mest tilbøyelige til å flytte. Hele 61 prosent av kvinnene og 57 prosent av mennene i denne aldersgruppen har konkrete planer om å flytte eller vurderer å flytte. Andelen synker med økende alder, og blant personer mellom 55 og 65 år er det kun 17 prosent som har flytteplaner. Dette samsvarer med funn fra 2023.

Mens kvinner har høyest tilbøyelighet til å flytte før fylte 25 år, øker flyttelysten blant menn etter denne alderen. Dette mønsteret samsvarer med nasjonal flyttestatistikk.

Det er ingen vesentlige forskjeller i flytteplaner mellom kvinner og menn i sentrale versus mindre sentrale kommuner.

Andel som har flytteplaner, etter alder og kjønn. Prosent.

Kvinner og menn flyttemotiv kbnn 2025 2 koap min
Foto: Karoline O. A. Pettersen for kbnn:

Kjønnsforskjeller i flyttepreferanser

Blant unge kvinner i alderen 15–24 år ønsker de fleste (49 prosent) å flytte til en mellomsentral kommune, som Kristiansand, Lillehammer eller Tromsø. Unge menn har i større grad en preferanse for de største byene – 48 prosent av dem ønsker å flytte til byer som Oslo, Trondheim eller Bergen.

I aldersgruppene 25–39 år og 40–54 år er flyttepreferansene mer like mellom kjønnene, og de fleste ønsker å flytte til mellomsentrale kommuner.

Blant de eldste (55–65 år) ser vi igjen tydelige kjønnsforskjeller. Kvinner i denne aldersgruppen ønsker i større grad å flytte til sentrale kommuner (43 prosent), som Asker eller Hamar, mens eldre menn foretrekker de minst sentrale kommunene (48 prosent), som Nordreisa eller Storfjord.

Sentralitet

Sentralitet betyr tetthet av folk, arbeidsplasser og ulike servicetilbud. I sentrale kommuner kan innbyggerne nå mange flere arbeidsplasser og servicetilbud innenfor en kort reiseavstand.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har utarbeidet en sentralitetsindeks, sist oppdatert 2024. Indeksen måler sentraliteten i alle kommuner basert på antall arbeidsplasser og servicetilbud innen en praktisk reisetid, med vekt på kortere reisetider. Det er seks sentralitetsklasser: Klasse 1 for de mest sentrale kommunene og klasse 6 for de minst sentrale.

I Nord-Norge er Tromsø og Bodø de mest sentrale (klasse 3), etterfulgt av Alta, Hammerfest, Harstad, Narvik, Vefsn, Rana, Fauske og Sortland (klasse 4). De resterende 70 kommunene er i sentralitetsklasseklasse 5 og 6.

Artikkelen grupperer klassene: 3 og 4 som mellomsentrale kommuner, og 5 og 6 som minst sentrale kommuner.

Andel som ønsker å flytte til de minst sentrale kommunene, etter kjønn og alder. Prosent.

Andel som ønsker å flytte til de mellomsentrale kommunene, etter kjønn og alder. Prosent.

Andel som ønsker å flytte til de mest sentrale kommunene, etter kjønn og alder. Prosent.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær først ute og hold deg oppdatert med innhold fra kbnn: direkte på e-post.