Rapporten er i år delt i seks artikler:
Bolig
Les boligrapporten 2022 på fem minutter
Boligrapporten for Nord-Norge 2022 ser nærmere på utviklingen av boligmarkedet i landsdelen. Her finner du noen av hovedfunnene.
Her er noen av hovedfunnene fra rapporten:
- Boligmarkedet påvirkes både av lokale og nasjonale faktorer.
- De viktigste drivkreftene i boligmarkedet er renten, inntektsutvikling, tilgang på arbeidsplasser, boligmassen og befolkningsutviklingen.
Rente
- Mer enn 9 av 10 norske husholdninger har flytende rente, og dette gjør at renteendringene får rask effekt.
- En rekordlav rente under koronapandemien har gjort at flere har investert i bolig de siste to årene.
- Investeringer i eneboliger og leiligheter står for 84 prosent av økningen de to siste årene.
- Den sterke økningen i salget av leiligheter bidrar mange steder til en sterkere prisvekst enn før pandemien.
Boligmasse og befolkningsutvikling
- Siden 2014 har antall husholdninger økt mer enn boligmassen i Troms og Finnmark. Dette er med på å drive etterspørselen og prisene oppover.
- I Nordland økte antall husholdninger mer enn boligmassen frem til 2018. Etter dette har boligmassen økt mer enn antall husholdninger.
- Boligutviklingen i Nordland skyldes i stor grad befolkningsutviklingen: Nordland har den laveste veksten i boligmassen av alle landets fylker, og den nest laveste husholdningsveksten.
- Det bor i snitt 2,08 personer per privathusholdninger i Nord-Norge. Dette er noe lavere enn landsgjennomsnittet på 2,13.
Inntekter
- Medianinntekten i Nord-Norge har økt jevnt siden 2012, og i 2020 var den 675.000 kroner per husholdning.
- Medianinntekten i Nord-Norge er 21.000 kroner under landsgjennomsnittet, men øker prosentvis mer i Nord-Norge enn i resten av landet.
- Økte inntekter gir bedre kjøpekraft og er med på å drive opp prisene i boligmarkedet.
Forventninger i boligmarkedet
- Utviklingen i boligmarkedet i Nord-Norge er ikke homogent, og har store lokale og regionale forskjeller.
- Generelt forventes det bare en svak befolkningsvekst i Nord-Norge frem til 2030. Samtidig ventes det en demografisk endring i befolkningsmassen med færre i aldersgruppen 0-29 år og en vekst i antall personer over 60 år.
- I Bodø og Tromsø har andelen personer som bor i boligblokk økt med nær 60 prosent siden 2015.
- Boligbehovet i Bodø og Tromsø vil gradvis avta om nybyggingen fortsetter, og behovet for flere mindre boenheter/leiligheter vil fortsette.
- Nye, store industriprosjekt vil kunne øke antall innbyggere og endre den demografiske sammensetningen i mange nordnorske kommuner.
- Behovet for å stabilisere inflasjonen gjør at Norges Bank har hevet styringsrenten, og samtidig signalisert flere rentehopp.
- Én effekt av økt rente er at etterspørselen går ned ettersom den reelle kjøpekraften til husholdningene faller.
- Økte priser på drivstoff, strøm og matvarer bidrar også til å forsterke effekten.
- Denne utviklingen kan bety en lavere prisvekst for boliger enn det vi har sett fram til nå.
- Samtidig vil økte råvarepriser kunne påvirke byggekostnadene på nybygg og trekke i motsatt retning.
12 utvalgte funn fra rapporten:
- Nærmere halvparten av boligbyggingen i landsdelen i perioden 2012-2021 fant sted i Tromsø og Bodø (25,5 og 22,5 prosent). Alta kom på plassen bak, med 6 prosent. 31 prosent av innbyggerne i Nord-Norge bor i disse tre kommunene.
- I de 54 minste kommunene i Nord-Norge bor 87 prosent i eneboliger. Til sammenligning bor 45 prosent av innbyggerne i Tromsø og Bodø i eneboliger, og over 20 prosent bor i boligblokker.
- Eneboliger utgjorde 61 prosent av boligmassen i Nord-Norge i 2021.
- 67 prosent av alle eneboliger i Nord-Norge er bygd mellom 1945 og 1990, noe som tilsier en snittalder på om lag 50 år.
- I ni kommuner i Nord-Norge er det bygd færre enn ti boliger de siste ti årene. Samtlige av disse er kystkommuner: Fire er i Nordland og fem er i det som før var Finnmark.
- I Træna, Værøy og Gamvik er det ikke registrert noen nybygg av boliger de siste ti årene.
- Målt i nye boliger per innbyggere er Lurøy øverst på listen med 8,4 nye boliger per 1.000 innbyggere per år (snitt fra 2012 til 2021). Deretter følger Målselv med 8,3 nye boliger. I Tromsø bygges det 8,1 boliger per 1.000 innbyggere.
- Pandemien har påvirket byggeaktiviteten i hele Nord-Norge. Også 2022 har har startet med et lavere aktivitetsnivå enn snittet for 2017-2019.
- Mens Tromsø troner øverst på listen over de 20 største kommunene i landet når det gjelder boligbygging i 2020, kommer de de nest dårligst ut når det gjelder tilrettelegging for boligbygging som er stadiet før boligbygging.
- I 2021 ble det omsatt boliger i Nord-Norge for 26,2 milliarder kroner. Det var 144 prosent mer enn for ti år siden. Delvis skyldes veksten økt antall boligomsetninger, som lå 30 prosent over nivået i 2011. Resten skyldes prisvekst.
- Gjennomsnittlig kjøpesum for boligoverdragelser økte med nær 88 prosent i Nord-Norge mellom 2011 og 2021. For Norge var det i samme periode en vekst på litt over 71 prosent.
- I dag er det ni boligbyggelag i Nord-Norge – én av fem nordmenn er medlem i et boligbyggelag.