Forventinger og rollemønster
Ifølge SSB har 57 prosent av alle kvinnelige gründere barn som bor hjemme, hvilket er en større andel enn mannlige gründere og befolkningen generelt (SSB, 2019).
Dette tilsier at barn i seg selv ikke er en hindring for gründerkvinnene, og tallene suppleres av forskning av Bergland m.fl. (2011) som viser at betydningen av barn ikke kan tilskrives forskjellene vi ser i etableringsrater mellom kvinner og menn.
Nordland på topp blant kvinnelige entreprenører
Nordland hadde i 2017 en kvinneandel på 33,5 prosent blant entreprenører av alle typer selskaper, tett fulgt av Finnmark med 32,1 prosent, mens Troms lå på 30,7 prosent (Menon, 2019).
Typiske kjennetegn for innovasjon og entreprenørskap er gode nettverk, inkubatorer og høy kapitaltilgang, som gjerne assosieres med høyt befolkede byer.
At de nordnorske fylkene har høyere kvinnelig representasjon enn gjennomsnittet, kan være en indikasjon på at det ikke bare er urbane kjennetegn som styrer den geografiske strukturen i kvinners entreprenørskap i Nord-Norge.
Det belyses gjennom forskning på kvinnelig entreprenørskap fra Nordisk Ministerråd at det som kan heve andelen kvinnelige entreprenører er bedre mentor- og nettverksprogrammet for kvinner, økt innovasjonsfokus og mulighet for permisjonsordninger for næringsetablerere i universitetsprogrammer, samt økt kapitaltilgang for kvinner.
I tillegg fremheves det at endrede konkurranseforhold innen industrier og fagområder hvor kvinner oftest opererer som etablerere vil kunne gi utslag i kvinneandelen.
Regjeringen har hatt som mål at kvinneandelen blant entreprenører skal være 40 % innen 2013. Siden målet ikke blir nådd står det fortsatt. I Regjeringens tiltaksplan, som ble lagt fram av næringsministeren i 2019, presenteres 13 tiltak som skal bidra til at flere kvinner blir etablerere.
Blant tiltakene er økt innovasjon i offentlig sektor, styrket entreprenørskapsundervisning innen helsefaglige utdanninger og tiltak for å mobilisere kvinner til å nå opp i konkurransen om virkemidler.
Når Agnes Árnadóttir startet Brim Explorer var det med motivasjonen om å få jobbe med elektrifisering og miljøteknologi som løsning på bærekrafts-utfordringene i turistnæringen som drev henne; «Teknologisk var det modent, og jeg hadde så lyst å vise at det var mulig å være med å skape den endringen som er nødvendig.» Hun er et eksempel på hva som skal til for å skape fremtidens grønne arbeidsplasser.
Hennes beste råd til andre med en gründer i magen er å gjøre et grundig forarbeid med en solid forretningsplan; «Mitt gamle businesscase fra 2016 står seg like godt i dag. Når du føler deg sikker på at du har en god idé, må du oppsøke feltet du ønsker å komme deg inn på og teste den. Ta i bruk nettverket ditt, eller skap et nettverk av innovatører - ikke minst; få gode folk inn i styret!».