Vil situasjonen i Norge om 13 dager bli som Italia i dag? Hele landet blir satt i karantene, og kun matbutikker og apoteker vil være åpne? Ikke nødvendigvis. Figurene viser antall registrerte smittede, som ikke er det samme som antallet faktisk smittede. Hvis ingen testes for viruset vil selvsagt ingen bli registrert som smittede. Hvor mange er da faktisk smittet i Norge og Italia, hvis vi kun har data på antall registrerte smittede? Ulike forskningsartikler hevder at det reelle antall smittede blant annet i Italia og USA er betydelig høyere enn det registrerte antall smittede.
En veldig grov indikasjon på forskjellene mellom landene får vi ved å se på antall dødsfall. Norge er det landet i verden i dag som har flest smittede uten å ha et eneste dødsfall. Årsaken til dette kan være en kombinasjon av at dødeligheten i Norge er lavere enn i andre land, men sannsynligvis i større grad et resultat av at antall faktisk smittede i Norge ikke er veldig mye høyere enn antall registrerte smittede, og at sykdommen relativt nylig kom til Norge. Italias første dødsfall ble registrert 21. februar. Den 27. februar hadde Italia 655 bekreftede smittede, altså omtrent like mange som i Norge i dag, men hele 17 døde. I dagene som fulgte, økte dødstallene i Italia betydelig.
Om vi antar at dødeligheten fra sykdommen i Norge og Italia er relativt lik, betyr dette at Italia allerede for to uker siden i realiteten måtte ha hatt langt flere smittede enn de 655 personer som var registrerte, mens Norge med sine 0 dødsfall med stor sannsynlighet har relativt god oversikt over antall smittede. Dette hadde selvsagt store konsekvenser for smittespredningen i Italia; med mange smittede som ikke var oppdaget spredte sykdommen seg raskt, noe som har bidratt til situasjonen de nå befinner seg i. Italia sin store vekst i antall registrerte smittede de siste to ukene viser heller ikke den faktiske utviklingen i spredningen; antall registrerte smittede vil øke både når nylig smittede blir testet, samt når personer som har vært smittet en stund etter hvert blir testet. En slik utvikling ser vi har skjedd i Kina.
Jo flere tester som gjennomføres, jo flere vil da også bli registrert som smittede, og Norge er et av landene som har testet flest innbyggere. Hvorvidt den reelle økningen i antallet nye smittede i Italia har vært høyere eller lavere enn økningen i antall registrerte smittede vet vi ikke.
Selv om utviklingen i antall registrerte smittede i Norge de siste dagene er veldig lik utviklingen i Italia 13 dager tidligere, er det mye som tyder på at Norge har et bedre utgangspunkt i dag enn Italia hadde. Italias første dødsfall kom allerede 21. februar, mens vi har ingen dødsfall i Norge enda. I Norge har vi også bedre oversikt over, og sannsynligvis langt færre smittede enn Italia hadde for to uker siden. Utviklingen i Italia gir et forvarsel på som kan skje hvis tiltak iverksettes for sent. Selv om antallet registrerte smittede i Norge må forventes å øke betydelig også de neste ukene, vil forhåpentligvis rekken av tiltak som nå gjennomføres bidra til en lavere økning i antall smittede og dødsfall enn Italia har opplevd de siste to ukene.