Resultatene fra 2024 er stort sett sammenlignbare med 2023, men det er noen tydelige endringer: Nærhet til venner og familie nevnes sjeldnere som flyttemotiv i Finnmark og Nordland i 2024 sammenlignet med året før. Samtidig har jobbmuligheter blitt et viktigere flyttemotiv i Troms, mens lavere reisekostnader oppgis sjeldnere som årsak i alle tre fylker.
Jobb og familie viktigste flyttemotiv
Jobb- og karrieremuligheter er den viktigste grunnen til å flytte i Nord-Norge, men også nærhet til familie og økonomi spiller en stor rolle.

Syv hovedfunn
Jobb- og karrieremuligheter er den viktigste grunnen til å flytte i Nord-Norge (28 prosent), etterfulgt av nærhet til familie og venner (26 prosent) og klima (13 prosent).
Nærhet til familie og venner har blitt mindre viktig som flyttemotiv i Finnmark og Nordland fra 2023 til 2024, mens jobbmuligheter har blitt viktigere i Troms.
Studier er en viktig flytteårsak for yngre, mens økonomi, klima og fritidstilbud har mindre betydning for de fleste.
28 prosent oppgir «annet» som flyttemotiv, ofte knyttet til sentralisering, bedre miljø, beliggenhet eller ønske om en ny start.
Økonomi er en viktig faktor for de som flytter til mindre sentrale kommuner, hvor lavere boutgifter har blitt en enda større drivkraft i 2024 enn i 2023.
Klima vurderes oftere som motivasjon i Finnmark (14 prosent) og Troms (16 prosent) enn i Nordland (10 prosent).
Lavere reisekostnader er ikke lenger en viktig flytteårsak i 2024, noe som kan skyldes tiltak for å styrke rutetilbudet.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen Attraktive Nord-Norge ble gjennomført høsten 2024 som en oppfølging av tilsvarende undersøkelse fra 2023.
Utvalget består av 2.400 innbyggere i Nord-Norge i alderen 15–65 år, med like mange deltakere fra Finnmark, Troms og Nordland. Det endelige utvalget er vektet etter kjønn, alder og fylke for å være representativt for befolkningen i landsdelen.
Undersøkelsen kartlegger fem faktorer knyttet til bosted: Tilhørighet, trivsel, fremtidsoptimisme, åpenhet og aksept for ulike meninger.
Den dekker også 14 ulike flyttemotiver, inkludert jobb- og karrieremuligheter, økonomi/boutgifter og nærhet til venner og familie.
Undersøkelsen er planlagt og analysert av Telemarksforsking, mens Norstat har stått for datainnsamlingen.
De viktigste flyttemotivene i Nord-Norge
De viktigste flyttemotivene i Nord-Norge er jobb- og karrieremuligheter (28 prosent), kategorien «annet» (28 prosent), nærhet til familie og venner (26 prosent) og klima (13 prosent). Nærhet til venner og familie har gått fra å være det viktigste flyttemotivet i 2023 (cirka 34 prosent) til å komme på tredjeplass i 2024. Likevel er jobb og sosiale relasjoner fortsatt de mest prioriterte årsakene til flytting.
De viktigste grunnene til å flytte. Kun de som vurderer eller har kokrete planer om å flytte. Prosent.
Studier nevnes også relativt ofte (13 prosent), mens kultur- og fritidstilbud (9 prosent) og økonomiske faktorer som boutgifter (8 prosent) har mindre betydning. Lavere reisekostnader er ikke like viktig i 2024 som i 2023. Dette kan skyldes tiltak fra regjeringen for å styrke rutetilbudet og redusere billettprisene.

Én av tre oppgir «annet» som flyttemotiv
28 prosent av respondentene oppga «annet» som flyttemotiv, noe som utgjør 200 personer. Blant disse relaterte rundt 30 prosent flyttemotivet sitt til bedre miljø, sentralisering og beliggenhet. Mange ønsket å bo i mer sentrale eller landlige områder med flere mennesker og tilbud, samt bedre klima og natur. Unge, innbyggere fra Finnmark og folk fra mindre sentrale kommuner nevnte dette oftere.
Andre grunner til å flytte kategorisert etter temaer. Flere svar mulig. Prosent.
En betydelig andel (24 prosent) ønsket bedre tilbud og flere muligheter, som fritidstilbud, bedre skole- og utdanningsmuligheter og generelle tjenester. Spesielt menn, innbyggere i mindre sentrale kommuner og unge vektla dette.
23 prosent oppga personlige og sosiale forhold som flyttemotiv, inkludert ønske om en ny start, problemer med mobbing eller vanskeligheter med å etablere et sosialt nettverk. Denne tendensen var mest uttalt blant unge i alderen 15–24 år.
17 prosent relaterte flyttemotivet sitt til økonomiske og politiske forhold, som misnøye med lokalpolitikk, kommunens økonomi og spesifikke politiske beslutninger. Bekymringer knyttet til arbeidsmarkedet og boligmarkedet ble også nevnt. Menn, innbyggere i Finnmark og Nordland samt personer over 40 år trakk oftest frem disse faktorene.
Økonomi trekker folk til distriktene
For de som vurderer å flytte fra mellomsentrale til de minst sentrale kommunene, er økonomi en avgjørende faktor. Økonomi og boutgifter (35 prosent) og nærheten til venner og familie (32 prosent) er de to viktigste motivene, etterfulgt av jobb og karrieremuligheter (18 prosent). Mange nevner også tilhørighet (18 prosent) og tilgang til natur og friluftsliv (12 prosent) som viktige flyttemotiv.
Økonomi har blitt en enda viktigere motivasjon i 2024 (35 prosent) enn i 2023 (16 prosent) for de som ønsker å flytte til mindre sentrale kommuner. Høye boligpriser og levekostnader i mellomsentrale områder ser ut til å drive folk mot rimeligere alternativer.
De viktigste grunnene til å flytte, etter nåværende bosted og hvor de kunne tenke seg å flytte. Prosent.
For flytting til de mest sentrale byene, som Bodø og Tromsø, er jobbmuligheter den viktigste drivkraften (43 prosent). Jobb har blitt en enda viktigere motivasjon i 2024 enn i 2023 (34 prosent) for de som ønsker å flytte fra en mindre sentral kommune. Jobbmuligheter, studier og kultur- og fritidstilbud trekker folk mot de mest sentrale kommunene i landsdelen.
Flyttemotivene varierer
Jobb- og karrieremuligheter er den viktigste flyttemotivasjonen blant alle innbyggere som har flytteplaner. De som vil flytte fra de minst sentrale områdene (sentralitetsklasse 5 og 6) nevner dette oftere enn de som vil flytte fra mer sentrale kommuner (sentralitetsklasse 3 og 4).
Sentralitet
Sentralitet betyr tetthet av folk, arbeidsplasser og ulike servicetilbud. I sentrale kommuner kan innbyggerne nå mange flere arbeidsplasser og servicetilbud innenfor en kort reiseavstand.
Statistisk sentralbyrå (SSB) har utarbeidet en sentralitetsindeks, sist oppdatert 2024. Indeksen måler sentraliteten i alle kommuner basert på antall arbeidsplasser og servicetilbud innen en praktisk reisetid, med vekt på kortere reisetider. Det er seks sentralitetsklasser: Klasse 1 for de mest sentrale kommunene og klasse 6 for de minst sentrale.
I Nord-Norge er Tromsø og Bodø de mest sentrale (klasse 3), etterfulgt av Alta, Hammerfest, Harstad, Narvik, Vefsn, Rana, Fauske og Sortland (klasse 4). De resterende 70 kommunene er i sentralitetsklasseklasse 5 og 6.
Artikkelen grupperer klassene: 3 og 4 som mellomsentrale kommuner, og 5 og 6 som minst sentrale kommuner.
Økonomi og boutgifter er et viktig flyttemotiv blant innbyggere som ønsker å flytte fra de mest sentrale områdene (20 prosent i sentralitetsklasse 3). Tromsø og Bodø, som har betydelig høyere boligpriser enn resten av landsdelen, inngår i denne gruppen. Klima nevnes også oftere som flyttemotiv i disse byene (18 prosent, sentralitetsklasse 3), sammenlignet med mindre sentrale kommuner.
Nærhet til familie og venner er viktig for alle, men aller mest for innbyggere med flytteplaner i de mest sentrale kommunene (29 prosent i sentralitetsklasse 3 og 28 prosent i sentralitetsklasse 4).
De viktigste grunnene til å ville flytte, etter sentralitet (nåværende bostedskommune). Prosent.
Flyttemotivene varierer mellom aldersgrupper
Blant de yngste (15–24 år) er jobb- eller karrieremuligheter det viktigste flyttemotivet (27 prosent), etterfulgt av studier (22 prosent).
For de mellom 25–39 år er jobb- eller karrieremuligheter (37 prosent) og nærhet til venner og familie (34 prosent) de viktigste motivene. De mellom 40–54 år prioriterer jobb og karrieremuligheter (31 prosent) og klima (20 prosent). Det er også denne gruppa som skårer høyest på flyttemotivet knyttet til utdanningstilbud for barn og unge (14 prosent).
For de eldste (55–65 år) er nærhet til familie og venner det viktigste motivet (34 prosent), etterfulgt av jobb og karrieremuligheter (21 prosent) og klima (19 prosent). Jobb- og karrieremuligheter har fått økt betydning for de eldste aldersgruppene (55–65 år), med en økning fra 13 prosent i 2023 til 21 prosent i 2024. Selv om nærhet til venner og familie er et viktig flyttemotiv, er det likevel ikke like viktig som det var i 2023.
De viktigste grunnene til å ville flytte, etter aldersgrupper. Prosent.
Ulike flyttemotiv i de tre fylkene
Jobb- og karrieremuligheter er fortsatt en viktig motivasjon i alle tre fylkene, men det er noen variasjoner. 33 prosent av de som har flytteplaner i Troms nevner jobbmuligheter som det viktigste motivet, mot 29 prosent i Finnmark og 23 prosent i Nordland. Nærhet til familie og venner er en viktig faktor, spesielt for innbyggerne i Finnmark (27 prosent) og Troms (29 prosent).
Klima vurderes oftere som motivasjon i Finnmark (14 prosent) og Troms (16 prosent) enn i Nordland (10 prosent). Økonomi og boutgifter trekkes oftere frem som flyttemotiv blant innbyggere i Troms (16 prosent) enn i de andre fylkene, muligens på grunn av høyere boligpriser i Tromsø.
Resultatene fra 2024 er stort sett sammenlignbare med 2023, men noen endringer kan observeres. Nærhet til venner og familie nevnes sjeldnere som flyttemotiv i Finnmark og Nordland i 2024 sammenlignet med året før. Samtidig har jobbmuligheter blitt et viktigere flyttemotiv i Troms, mens lavere reisekostnader oppgis sjeldnere som årsak i alle tre fylkene.