Det har vært mye fokus på vitamin D gjennom flere år. Vitaminet – som egentlig er et hormon – dannes i huden under påvirkning av sollys – noe som vi ikke alltid er så velsignet med her i nord.
Faktisk er det kun fra mars til september at UVB-strålingen fra sola i Tromsø er tilstrekkelig til at vi kan lage vitamin D i det hele tatt.
Da blir kilder i kosten desto viktigere – først og fremst fet fisk, tran og mølje, i tillegg til at en del meieriprodukter tilsettes ekstra vitamin D. Selvsagt kan man også ta vitamin D-tilskudd, som lett skaffes i dagligvarehandel eller apotek.
Hvorfor er D-vitamin viktig?
Vitamin D er viktig for skjeletthelse, men det er også funnet sammenheng mellom lave vitamin D-nivåer og økt risiko for en rekke andre tilstander som nevrologiske sykdommer, diabetes og hjerte/karsykdommer for å nevne noen eksempler.
Voksne i Tromsø har jevnt over ganske greie nivåer av vitamin D målt i blod – noe som er vist i Tromsøundersøkelsen. Sannsynligvis skyldes dette at mange tradisjonelt har et kosthold som inneholder vitamin D-rike matvarer, og at bruk av tilskudd eller tran er relativt vanlig.