Den europeiske union
EU spiller en viktig rolle for utbygging av digital infrastruktur i hele Europa – også for Nord-Norge. Gjennom Digital Europe Program (DEP) vil EU akselerere digitaliseringen i sine medlemsland frem til 2027. I desember 2019 tiltrådte den nye EU-kommisjonen, hvor tre områder tillegges særlig vekt med egne visepresidenter: Finans, miljøvern og digitalisering. EU-kommisjonens tydelige prioriteringer er et viktig signal både til norske myndigheter og norsk næringsliv om hva som er i vente.
I februar 2020 la EU-kommisjonen frem dokumentet ‘Shaping Europe’s digital future’. Dette er ryggraden i EUs digitalstrategi. I dokumentet peker EU-kommisjonen på nødvendigheten av en koordinert og standardisert utbygging av digital infrastruktur for 5G- og senere 6G-nettverk. Kommisjonen understreker at god flatedekning for trådløs infrastruktur gjennom 5G-nettet er nødvendig for å sikre at europeiske bedrifter opprettholder sin konkurransekraft i transformasjonen av produksjons-, mobilitets- og logistikk-kjeder.
Som en del av 5G-utbyggingen ønsker EU å etablere 5G-korridorer for tilknyttet og automatisert mobilitet. Her ser vi hvordan den tradisjonelle infrastrukturen veves sammen med den digitale: 5G-korridorene vil omfatte de viktigste nettene av vei og bane, og skal muliggjøre autonome kjøretøy. Arbeidet med korridorene for hovedveinettet skal etter planen skje i perioden 2021-2030. Arbeidet med togbanenettet skal skje i perioden 2021-2023. EU-kommisjonen har varslet en oppdatert handlingsplan for 5G og 6G i løpet av 2020.
Foreløpig ligger 700 MHz-båndene som de grunnleggende frekvensene for den første utbyggingsfasen av 5G-nettet i Europa, men ambisjonene om autonome kjøretøy peker mot et betydelig behov for 5G med høyere frekvensspektrum.
Når det kommer til kabelbasert infrastruktur har EU allerede besluttet at alle husholdninger skal ha tilgang på minimum 100 Mbp/s innen 2025. Disse kablene skal kunne støtte en oppgradering til gigabit-hastigheter. Kravene kommer som følge av et stadig økende behov for raskere nettilkobling både for næringslivet og alminnelige husholdninger.
EUs fremoverlente arbeid med utforming av nytt regelverk og rammevilkår for fremtidsrettede teknologier, inkludert kunstig intelligens og blokkjede-teknologi, er viktig og nødvendig. Norge følger derfor prosessen tett, og i januar 2019 utnevnte Regjeringen en egen digitaliseringsminister for å koordinere digitaliseringsarbeidet nasjonalt og internasjonalt.
For næringslivet i Nord-Norge er det også viktig at EU varsler en betydelig satsing på digital utdanning som vil kunne tilgjengeliggjøre og senke terskelen for å gjennomføre utdanningsløp utenfor universitetsbyer. EU vil også styrke den digitale kompetansen i samfunnet og utdanningsinstitusjonene. Disse forslagene vil konkretiseres gjennom egne handlingsplaner som ventes i løpet av 2. kvartal 2020.
EØS-avtalen gjør ikke at Norge er bundet til EUs handlingsplaner, men disse planene utgjør viktige føringer og kan være med å sette en standard for ambisjonsnivået i Norge – også for utbyggingen av digital infrastruktur.
Næringslivet i Nord-Norge er i betydelig grad eksportrettet, og det er derfor avgjørende at Norge følger EUs standarder både innenfor utbyggingen av infrastrukturen og reguleringer av innhold og tjenester denne infrastrukturen muliggjør.