Virkemidler & veiledning
Kompetanse
Kompetanse kommer opp som hovedbarriere i flere undersøkelser av årsaken til lav oppfølging av miljøhensyn i anskaffelser, både nasjonalt og innen EU (All, et. Al. 2016). Også i en nylig webinarserie for Troms og Finnmark i regi av Miljødirektoratet svarte et flertall av deltakerne at det primært var kompetanse og kunnskap, både internt og i næringen lokalt, som hindret bruken av miljøkrav i bygge- og anleggsanskaffelser. Av Klimasats-midlene, en nasjonal støtteordning for klimaomstilling, ble det under perioden 2015-2020 gitt støtte til tre kommunale prosjekter i Nord-Norge som handler om bistand til anskaffelser, hvor Rana, Bodø og Alta søkte midler til å systematisere og integrere klimahensyn i anskaffelser. Samtlige søkte midler til å innhente kompetanse for å kunne forme gode anbud.
Samarbeid og nettverk
Både forskningen og anbefaling fra DFØ peker på at samarbeid om innkjøp mulig er hovedløsningen for de fleste små kommuner. Bodø er vertskommune for det regionale innkjøpssamarbeidet Samordna innkjøp i Nordland (SIIS) som teller 21 kommuner. Målet med samarbeidet er nettopp deling av kompetanse og kapasitet mellom små kommuner gjennom kostnadseffektiv innkjøpsstruktur. I innkjøpsordningens reglement står det at man skal være en synlig pådriver i offentlig sektor for å sikre bærekraftige anskaffelser, og at planlegging og investeringer som hovedregel skal ta utgangspunkt i mål om nullutslipp (SIIS, 2017).
Nettverk er også utpekt som et viktig hjelpemiddel, og det finnes flere regionale og statlige nettverk for deling og sparring rundt krav til grønne anskaffelser. Store kommuner med flere ressurser kan også fungere som katalysatorer for arbeidet; I Alta kommune sin søknad til 2-årig innkjøpsrådgiverstilling finansiert av Klimasats, skrev de blant annet "Vi tenker oss at der det er praktisk gjennomførbart, vil vår innkjøpsrådgiver hospitere hos noen samarbeidende kommuner [i nettverket]», slik at innkjøpsrådgiveren skulle komme alle samarbeidende kommuner i deres nettverk til nytte.
Veiledning
De fylkeskommunalt ansatte mener at det kommunene først og fremst har behov for er god veiledning og standardisering i innkjøpsarbeidet, som bør komme fra statlig hold. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har en rekke veiledere og verktøy for å bistå kommuner og fylkeskommuner med å bruke innkjøpspraksis til å styre mot omstilling. Her inngår kriterieveiviser for å synliggjøre hvordan man kan stille konkrete krav i utlysningsdokumentene, veiledere for innkjøpsprosessen, kompetansepakker for miljørådgivere og innkjøpere. Det finnes også verktøy for å beregne krone- og miljøeffekt av ulike anskaffelser, bistand til evaluering av tilbud og verktøy for livssyklusanalyse. DFØ deler innsikt og erfaring for innkjøpsprosesser innen transport, bygg og anlegg, fødevare, kjemikalier, elektronikk og batterier, møbler, tekstil og avfall, avløp og gjenvinning.
Også EU har kriterieveiledere for å bruke omstillingskraften i offentlige innkjøp, med tydelige lister på krav som kan stilles til den enkelte anskaffelse. Dette vil hjelpe kommunene med å stille etterprøvbare krav i henhold til innkjøpslovgivning, og unngå frykten for forsinkede prosesser eller klager. Det vil også være av stor interesse for nordnorske leverandører å kjenne til disse veilederne, for å kunne levere til offentlig sektor i fremtiden, eller starte omstillingsarbeidet for å kunne være konkurransedyktige i regionen over tid.