To tredjedeler av boligformuen er i 11 kommuner
Hvert år måler Eiendom Norge verdien av landets bolig- og fritidseiendommer. I 2019 viste den at den totale boligformuen i Nord-Norge var på 589,5 milliarder kroner. Det utgjorde i underkant av sju prosent av den nasjonale boligformuen – samme nivå som i 2018. Til sammenligning utgjorde befolkningen i Nord-Norge ni prosent av befolkningen i landet.
Trekker vi ut verdien av fritidsboliger, blir verdien 527,8 milliarder kroner. 63 prosent av verdien var knyttet til eneboliger og 22 prosent til leiligheter. Tomannsboliger og rekkehus sto for henholdsvis 9 og 6 prosent av boligformuen i landsdelen.
Sammenlignet med de nasjonale tallene var en mye større andel av boligformuen i Nord-Norge knyttet opp til eneboliger. Andelen for leiligheter var tilsvarende lavere.
I Nord-Norge satt boligeierne i 11 kommuner på 66 prosent av den totale boligformuen. Av disse tilhørte 37 prosent boligeierne i Bodø og Tromsø. Boligformuen var dermed høyere enn befolkningsandelen i disse kommunene, som var 26 prosent. Det motsatte var tilfellet for boligeierne i de to minst sentrale kommunetypene (sentralitetsnivå 5 og 6).
Ser vi på boligformuen per innbygger i den enkelte kommune, er bildet noe mer nyansert. Med i overkant av 2 millioner kroner i boligformue per innbygger tronet Gildeskål øverst på listen over kommuner i Nord-Norge med høyest boligformue per innbygger, etterfulgt av Tromsø og Kvalsund (1,7 millioner kr), Bodø (1,6 millioner kr) og Alta (1,4 millioner kr).
Nederst på listen lå Træna (428 000 kr), Båtsfjord (437 000 kr) og Vardø (458 000 kr).
Årsaken til at kommunene Gildeskål og Kvalsund toppet listen er at dette er typiske hyttekommuner. Mange Bodøværinger har hytte i Gildeskål, mens mange Hammerfestinger har hytte på Skaidi og Sennalandet i tidligere Kvalsund kommune (nå Hammerfest).
Den høye boligformuen per innbygger i disse kommunene sier likevel noe om at verdiene (aktiva) ikke alltid trenger å være konsentrert i de større byene, men kan også være i mindre sentrale strøk.